Van noten en tonen : wegwijs in muzikale begrippen. - Bossuyt, Ignace, 1947- (Leuven : Davidsfonds, 2010)
Wat is een toon, een noot,een interval? Welke noten bevat een diatonische toonladder? Hoe ontstaan dissonanten? Wat zijn boventonen? Hoe herken je de tonaliteit van een compositie? Om muziek te beschrijven geraken veel muziekliefhebbers niet verder dan hoog of laag, lang of kort, luid of stil, goed of slecht . Daar maakt dit boek komaf mee. Van noten en tonen is een heldere inleiding in de gangbare begrippen uit de muziekleer. Ontdek hoe het karakter van muziek bepaald wordt en lees meer over de historische achtergrond van muzieknotatie en terminologie. Gaandeweg krijg je meer inzicht in tonen, ritme, melodie, tempo en klankkleur. De vele voorbeelden en verwijzingen naar bekende componisten en composities maken de termen en theorie duidelijk. Compleet met een handig lexicon van ca. 700 muzikale begrippen uit het klassieke repertoire, van het gregoriaans tot nu. In dit boek geeft Ignace Bossuyt, emeritus hoogleraar musicologie van de K.U. Leuven, een spoedcursus muziekjargon. Wat je normaal in drie, vier jaar muziekschool krijgt aangeleerd, is hier gebundeld in een boekje dat je op een uurtje of twee kan lezen (daarbij weliswaar gehinderd door de onooglijk kleine letter). Het eerste deel is een inleiding in de grondbegrippen van de muziek: geluid en tonen, de noten en het notatiesysteem, metrum en ritme, consonantie en dissonantie, grote en kleine toonaarden, modulatie, tempo, en klankkleur. Het tweede luik is een lexicon van de belangrijkste muzikale termen, die telkens begeleid gaan van voorbeelden. Voor wie voorkennis heeft, is dit boek een prima opfrissing van de basics van de muziektheorie, maar voor wie niet ingewijd is, gaat het wel wat te snel. En dan zijn er ook een aantal lacunes. Zo haalt Bossuyt voornamelijk voorbeelden uit de barok en het classicisme aan, en is modernistische muziek is zelfs helemaal niet vertegenwoordigd. Niettemin is Van noten en tonen een degelijke inleiding en, dankzij het lexicon, een handig naslaginstrument.
Keywords: Muziekleer