Spel in psychotherapie : theorie, techniek en toepassing - Groothoff, Eveline, ....-; Jamin, Hub, ....-; de Beer-Hoefnagels, Eliane, ....- (Assen : Van Gorcum, 2010)
Dit boek gaat onder meer over de zevenjarige Bryan, die seksueel misbruikt is door zijn vader. Over de negenjarige Oumou die met haar familie het oorlogsgeweld in een Afrikaans land ontvlucht en daarbij haar moeder verliest en over de zesjarige Thomas die een pijnlijke chemokuur heeft moeten doorstaan. Bryan, Oumou en Thomas hebben het vertrouwen in anderen en in zichzelf verloren. Hun levensplezier, optimisme, nieuwsgierigheid en veerkracht zijn verdwenen. Het zijn drie met 'stomheid geslagen' kinderen die niet kunnen praten over wat hen is overkomen, omdat ze te jong zijn, een verstandelijke beperking hebben, (te) loyaal zijn aan hun ouders of omdat hetgeen ze overkomen is gewoonweg te overweldigend is. Wat ze alle drie wl kunnen is spelen. In hun spelverhalen komen verraad en onbegrip tot uiting, maar ook woede, verdriet, angst en machteloosheid. Psychotherapie met behulp van spel biedt een mogelijkheid deze kinderen te helpen. Spel is hun taal. En als er taal is, kan er gecommuniceerd
Worden en is hulp mogelijk. 'Spel in psychotherapie gaat' in op de betekenissen van de spelsymboliek: hoe is spel te doorgronden en te begrijpen? Op speltechnieken: hoe doe je het? Op behandelkaders: hoe kan er samengewerkt worden met ouders? Al deze aspecten worden in vele diagnostische en therapeutische voorbeelden toegelicht. Bovendien komt de wetenschappelijke fundering aan bod: de speltheorie en het onderzoek naar de effectiviteit van spelpsychotherapie
Analyse van een spel Deel III - Het spelmateriaal 1. Het huis en het kasteel 2. Het zand- en watertafel 3. De poppenkast, de pluchen dieren en de poppen 4. Het rollenspel, het winkeltje en de dokterskoffer 5. Tekenen, schilderen en kleien 6. Spelletjes: bord-, kaart- en bewegingsspelen en spelen op de computer Deel IV - Het proces 1. Speldiagnostiek 2. Contextfactoren, behandelkader en kadergesprek 3. Ouderbegeleiding: theoretische aspecten 4. Het therapeutisch proces van het kind 5. Ouderbegeleiding: het proces in het praktijk Deel V - Toepassingen 1. Zoeken naar houvast 2. Spelpsychotherapie bij een meisje van vijftien jaar met een verstandelijke beperking 3. Spel en geloof 4. Spelen over grenzen 5. Spel en cognitieve gedragstherapie bij kinderen met lichamelijke klachten
Keywords: Kinderpsychotherapie; Spelen -- Kinderen