Kunst in deze wereld. - Carpentier, Nico, 1969-; Corijn, Eric, 1947- (Brussel : Demos, 2010)
Hoe kunnen de kunsten hun autonome kracht behouden en zich toch actief engageren in een snel veranderende wereld? Dit boek neemt je mee doorheen de mondialisering, het neoliberalisme, het consumentisme, de mediatisering en het multiculturalisme van de laatste twintig jaar. De samenleving - in Europa, in België, in Vlaanderen - is op zoek naar samenhang en solidariteit. Dit terwijl burgers zich steeds openlijker gaan distantiëren van de institutionele politiek. In die sfeer van crisis krijgen kunst en cultuur een bijzondere plaats. Iedereen die oude betekeniskaders bevraagt en nieuwe vormgeeft, draagt verantwoordelijkheid. Maar hoe staan de kunsten en cultuurinstellingen tegenover verandering in onze maatschappij, en hoe nemen zij die verantwoordelijkheid op? Hoe verhouden ze zich tot het gevoerde beleid en hun publiek? Is er nood aan een nieuwe agenda voor kunst en cultuur, aan een ethos dat hun institutionele rol hernieuwt? Of hoe kunst en cultuur moeten blijven bouwen aan het maatschappelijk draagvlak van een democratie.
Keywords: Cultuur; Kunst