Op school speel ik handbal! Jij ook? - Vlaamse handbalvereniging (Hasselt : Vlaamse Handbal Vereniging, 2011)
Hoewel handbal een van de meest beoefende zaalsporten is, toch wordt het tijdens de lessen LO, zowel in het lager als secundair onderwijs, niet overal structureel aangeboden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de onbekendheid van leerkrachten met het spel (onbekend is onbemind!) en/of problemen met accommodatie. Handbal is nochtans een erg aantrekkelijk spel voor zowel het lager als secundair onderwijs. Vanuit eenvoudige mik- en afgooispelen, waarbij het erom gaat om zowel 'hard' als 'zuiver' te gooien om een doel te treffen, en keeperspelen, waarbij het erom gaat de keeper met een shot te passeren, is een voortzetting vanuit het lager onderwijs in de richting van een aangepast handbalspel in het secundair onderwijs een logische stap. De basisbedoelingen van het sportspel handbal in het secundair onderwijs zijn immers dezelfde als die van vereenvoudigde handbalachtige spelletjes die leerlingen gespeeld hebben in de lagere school. In principe gaat het altijd om samenspelen, om mikken
En treffen waarbij de bal naar (een) doel wordt geworpen om te scoren. De basis van handbal is dus heel eenvoudig. Waarom zou het onderwijzen in en het leren van handbal dan ingewikkeld moeten zijn? Vanuit dat startpunt zijn leskaarten uitgewerkt om te proberen een brug te slaan tussen het bewegingsonderwijs in school en de handbalvereniging, waar de jeugd zich verder kan ontwikkelen in het handbalspel. Een belangrijk principe hierbij is dat alle leerlingen intensief en succesvol kunnen deelnemen. Dat betekent: spelen in kleine groepjes, veel beurten en herhalingen, geen lange wachttijden en een aanbod waaraan zowel goede als minder goede bewegers kunnen deelnemen. Er worden in totaal 10 voorbeeldlessen, 5 voor het basisonderwijs en 5 voor het secundair onderwijs, aangeboden met oefenstof rond een welbepaald thema, waarbij het accent ligt op het leren bewegen. Voorbeelden hiervan zijn: het scoren, de doelkans creren en de aanval opbouwen. In een vijftal lessen is het mogelijk om, zowel
In lager als secundair onderwijs, de leerlingen kennis te laten maken met de essentie van het spel, en vooral, om handbal als leuk te laten ervaren.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs; Handbal; Lichamelijke opvoeding -- Secundair onderwijs