De gelukkige baby : over hoe zwangerschap en geboorte het verdere leven van je kind bepalen. - Hensbergen, Eva, ....- (Gent : Witsand, 2011)
Ervaringen tijdens de kindertijd zijn allesbepalend voor het verdere leven, dat weten we. Nieuw is echter dat uit steeds meer onderzoek blijkt dat de wortels van het geluk nog veel verder terug in de tijd te vinden zijn: ervaringen van de baby tijdens de geboorte en zelfs de zwangerschap blijken veel meer impact te hebben dan we altijd hebben aangenomen. Dit boek helpt (aanstaande) vaders en moeders bewust om te gaan met zwangerschap en geboorte. Geen twee zwangerschappen en bevallingen zijn dezelfde, net zoals elke baby altijd weer anders is. Eva Hensbergen begeleidde in de afgelopen jaren als vroedvrouw/verloskundige vele honderden ouders en baby's tijdens de zwangerschap, de geboorte en de maanden daarna. In dit baanbrekend boek beschrijft zij hoe de manier waarop een kindje leeft in de baarmoeder en de manier waarop het wordt geboren, een levenslange invloed uitoefent op ieder van ons. Ze verdiepte zich in de evolutietheorie van Darwin, laat zien dat kinderen absoluut geen onbeschreven bladen zijn bij hun geboorte en beschrijft hoe baby's communiceren. Ze geeft aan waarom de toenemende medicalisering van zwangerschap en geboorte algemeen aanvaard zijn, maar maakt ook de gevolgen bespreekbaar van een ruggeprik, een vacuümverlossing of een keizersnede. En bovenal kijkt ze ook naar datgene wat (voorlopig?) onbewijsbaar blijft: dat een mens al een leven leeft, lang voor zijn of haar geboorte...
Keywords: Baby's.; Geluk; Zwangerschap