Narcisme : psychoanalytische beschrijvingen. - Heuves, Willem, ....-; Nicolai, Nelleke, 1947- (Amsterdam : Boom, 2011)
Anders dan men vaak denkt, is narcisme een gewoon en zelfs wenselijk verschijnsel. Toch heeft het vaak een storende invloed op behandelingen en kan het een pathologisch beeld op zichzelf zijn. Dit boek beschrijft het narcisme in al zijn facetten. Volgens de moderne psychoanalytische stromingen worden de fundamenten voor een gezond narcisme al gelegd in de allervroegste levensfase. Ook de ouder wordende mens wordt geconfronteerd met narcisme en narcistische krenkingen, vooral op latere leeftijd, als verlies een belangrijke rol speelt. Wat vraagt de behandeling van zijn analyticus? Dit boek gaat ook in op de samenleving als constituerende factor van narcisme en als spiegel voor het narcisme van de moderne mens. Deze bundel belicht het hele spectrum gaande van gezond narcisme, nodig voor een goed zelfgevoel, tot narcistische stoornissen, die relaties voortdurend verstoren. Verstoorde eigenliefde kan zich uiten in zelfgenoegzaamheid en geen oog hebben voor de ander, of in de voortdurende behoefte
Aan zelfbevestiging. Zo kan narcisme gezien worden als probleem met emotieregulatie en met wederkerigheid in relaties. De verschillende levensfasen komen aan bod: de vroege kindertijd waar de basis gelegd wordt van veel narcistisch leed, de puberteit waarin veranderingen in het zelfbeeld erg destabiliserend kunnen zijn, en de narcistische krenkingen van het ouder worden. Een hoofdstuk behandelt de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Telkens illustreert concreet klinisch materiaal de theoretische beschouwingen. Een afsluitend cultuurfilofisch essay onderzoekt hoe de individualisering van onze tijd het narcisme onderhoudt. Een gevarieerde en interessante, redelijk toegankelijke bundel voor psychotherapeuten en andere genteresseerden
Inhoudsopgave : 1. Narcisme is emotieregulatie 2. Ontwikkeling van narcisme en narcistische stoornissen bij kinderen 3. De puberale wortels van narcisme 4. Het narcistische continum in verschillende settingen 5. De lotgevallen van de ouder geworden Narcissus 6. Moraliteit
En agressie in relaties en opvoeding: een kritisch-humanistisch perspectief
Keywords: Narcisme; Psychoanalyse