Vlaams landschap met nonnen. - Wouters, Liliane, 1930-2016; Wauters-Van der Taelen, Lien, ....- (Amsterdam : Atlas, 2010)
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gaat een jonge Brusselse op internaat in het Vlaamse dorpje Gijzegem. Ze zal er tot 1949 blijven als een van laatste leerlingen van de Franstalige sectie. Vlaams landschap met nonnen beschrijft scherp, maar tegelijk met tedere ironie en melancholie, het vaak harde leven op de normaalschool, die met ijzeren hand werd geleid door nonnen en waar het devies 'Ora et labora¿ (bid en werk) luidde. Een ruim 70-jarige ik-vertelster blikt terug op de jaren 1944-1949, te beginnen bij de bevrijding van Vlaanderen. Zij wordt dan als 14-jarig Franstalig meisje uit Brussel naar het internaat van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo te Gijzegem (bij Aalst) gebracht om een opleiding tot onderwijzeres te volgen. Haar verblijf in dit Vlaamse internaat, waar zij met drie Franstalige meisjes een hechte vrienschap sluit, is een beschermd, maar streng leven, getekend door 'ora et labora', discipline, ontberingen. In haar persoonlijke ontwikkeling speelt liefde voor natuur, literatuur en ontluikende lesbische liefde een grote rol. Op bedaagde, milde toon schetst zij in deze autobiografische roman rooms leven in de jaren '40 en de (on)hebbelijkheden van de nonnen.
Keywords: Internaten -- Vlaanderen; Katholicisme -- Vlaanderen -- 1945-.; Lerarenopleiding