Dynamisch onthaasten : efficiënt werken en toch genieten van het leven. - Vandeweghe, Nicole, ....- (Roeselare : Globe, 2006)
Dynamisch onthaasten betekent het vinden van een ideaal evenwicht tussen actie en rust. Het gaat om een bewustwordingsproces van de eigen levensstijl, die niet zelden tot een burn-out leidt. Voor gestresseerde mensen zijn voeding, slaap, beweging, spel, bioritme, artistieke activiteiten, en het privleven van belang. Daarnaast bestaan er vele technieken om dynamisch te onthaasten: yoga, meditatie, visualisatie, sofrologie, posturale integratie, en het creren van een ergonomisch verantwoorde werkplek. De auteur brengt ook biofeedback ter sprake, meer bepaald het controleren van de invloed die stress al dan niet op de lichaamsfuncties uitoefent. Wie de signalen van zijn lichaam kent en begrijpt, kan zijn gezondheid aanzienlijk verbeteren. Er zijn echter ook heel wat onbewuste en onwillekeurige processen in ons lichaam actief. Met biofeedback kan men ook die processen vat krijgen. Biofeedback en sofrologie Biofeedback is een methode waarbij men objectieve gegevens krijgt over onbewuste of
Onwillekeurige fysiologische processen zoals hersenactiviteit, bloeddruk of hartslag. Via een apparaat worden kleine veranderingen (spierspanning, hartritme, bloedcirculatie, emoties - ) gevisualiseerd. Door die informatie en terugkoppeling van de biologische parameters kan men meer controle krijgen over die lichamelijke processen en zijn gezondheid verbeteren. Biofeedback wordt aangewend in veel disciplines: meten en coachen van stress, burn out, spanningshoofdpijn, ergonomie, RSI, CVS, ADHD, slaapproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, pijnbestrijding, fibromyalgie, bruxisme, hartaandoeningen, migraine, verlamming, optimaliseren sportprestaties, psychosomatiek, voedingsgewoonten - Heel wat mensen hebben al de positieve effecten ervaren van biofeedback. Toch is het een techniek die nog ondergewaardeerd is en weinig verspreid. Ook met sofrologie, de methode om evenwicht te brengen in lichaam en geest, productiviteit en stress, zijn al veel spectaculaire resultaten geboekt. De kern van haar
Nieuwe boek is dat alles draait rond zelfkennis en zelfobservatie. Met heel wat foto's en schema's toont de auteur aan hoe u zowel op het werk als in het privleven aan zelfregulatie kan doen. 'Dynamisch onthaasten, efficint werken en toch genieten van het leven' is in de eerste plaats een praktische gids. U leert er hoe u eenvoudig en praktisch stress de baas kan worden in dagdagelijkse situaties en bij crisismomenten. Regelmatig volledig recupereren, evenwichtig eten, voldoende en juist bewegen, creatief blijven, bewust ademen en genieten van kleine dingen leiden tot dynamische onthaasting, het welzijn van het individu, en gemeenschap en het algemeen welzijn.
Keywords: Stress