De muziekindustrie : een lexicon. - De Meyer, Gust, 1948-; Trappeniers, Alex, ....- (Leuven : Acco, 2010)
Achter onze lievelingsmuziek schuilt een complexe en vooral zakelijke wereld, die we omschrijven als 'de muziekindustrie'. Het is niet altijd eenvoudig om zicht te krijgen op de structuur, werking en functie van elk radertje in de globale machinerie van de muziekindustrie, zeker niet nu de muziekindustrie ook het tijdperk van cyberspace is binnengetreden. In dit boek wordt, om te beginnen, de muziekindustrie gekaderd in de culturele industrieën en een overzicht gegeven van de nieuwe businessmodellen. Vervolgens geeft het lexicon inzicht in het vakjargon, met schema's, illustraties en enkele historische kanttekeningen. Het geïllustreerde woordenboek bevat niet alleen relevante trefwoorden, maar ook adressen en interessante websites voor verdere informatie. Tot slot zijn contracten opgenomen evenals de laatste versie van de auteurswet.
Inhoudsopgave (verkort) : Muziek als onderdeel van de cultuurindustrie De basisbeginselen van de muziekindustrie Businessmodellen in de muziekindustrie Organigram van de muziekindustrie (vanuit auteursrecht en naburige rechten) Lexicon van de muziekindustrie Een kleine geschiedenis: van troubadours over fonograaf tot iPod Contracten De Auteurswet Overzichtschema's
Keywords: Auteursrecht -- Muziek; Muziek -- Woordenboeken; Muziekindustrie