Nieuwe wetgeving inzake de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg. - Nys, Herman (H. F. L.), 1951-; Nys, Hanna, ....- (Mechelen : Wolters Kluwer, 2010)
De wet van 31 maart 2010 betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg van 31 maart 2010 heeft een fonds voor medische ongevallen opgericht. Dat fonds heeft als belangrijkste opdracht het organiseren van de vergoeding van de slachtoffers van schade als gevolg van gezondheidszorg. Door het geven van advies is het fonds het slachtoffer behulpzaam. Het fonds kan ook zelf ernstige schade waarvoor niemand aansprakelijk is, vergoeden. Verder kan het fonds in de plaats van het slachtoffer handelen als de aansprakelijkheid wordt betwist, als de aansprakelijkheid niet verzekerd is of als de aangeboden schadevergoeding kennelijk ontoereikend is. Het fonds betaalt het slachtoffer dan een schadevergoeding en vordert die terug van wie voor de schade aansprakelijk is. Als het fonds daar niet in lukt, blijft het zelf met de gebroken scherven zitten: het slachtoffer moet de verkregen schadevergoeding dan niet terug betalen.
Inhoudsopgave : Deel 1: Inleiding Deel 2: Wetteksten en uitreksels uit de voorbereidende werkzaamheden 1. Inleidende bepalingen 2. Voorwaarden voor de vergoeding door het Fonds 3. Het Fonds voor de medische ongevallen 4. Procedure 5. Opheffings- en wijzigingsbepalingen 6. Inwerkingtreding Deel 3: Bijlagen
Keywords: Gezondheidsrecht; Patiëntenbegeleiding; Schadevergoedingen