Goed geGOKt? : reflecties op twintig jaar gelijke onderwijskansenbeleid in Vlaanderen. - Van Avermaet, Piet, 1958-; Heylen, Ludo, ....-; Van den Branden, Kris, 1965- (Antwerpen : Garant, 2010)
Het naderende einde van de derde GOK-cyclus is een uitdrukkelijke reden om stil te staan bij verleden, heden en toekomst van gelijke onderwijskansen in Vlaanderen. Een aantal vooraanstaande getuigen van het gelijke-onderwijsbeleid beschrijven hoe zij de voorbije werking rond gok hebben ervaren en wat volgens hen de volgende stappen zijn om gelijke onderwijskansen actueel te houden. GOK gaat een andere realiteit tegemoet: er komt allicht een andere financiering voor scholen en er is niet langer een Steunpunt GOK voor materiaalontwikkeling of wetenschappelijke ondersteuning. Voor sommigen zijn dat voldoende signalen om te beweren dat de aandacht voor gelijke onderwijskansen zal verdwijnen of zal evolueren in de richting van een zorgbeleid met nadruk op remediëring vanuit een achterstandsdenken. Ze verwachten niet veel heil van deze aanpak en voorspellen sombere tijden voor doelgroepleerlingen. Anderen zien kansen om "out of the box" te denken en totaal nieuwe wegen te verkennen. Zij hopen op nieuwe samenwerkingsverbanden en willen participatiever - samen met kinderen/jongeren en hun familie uit de doelgroep - kunnen werken. Dit boek wil vooral vooruitblikken. Het bestrijkt het hele GOK-veld: van inschrijvingsrecht tot beschouwingen over de zin van een gelijke-onderwijskansenbeleid; van de mogelijkheden van het lokaal overlegplatform tot de didactiek voor taalverwerving. Daarnaast is er aandacht voor de plaats van diversiteit en van preventie; voor werken aan tekorten en werken vanuit talenten.
Keywords: Onderwijsrecht -- Vlaanderen