Het stripverhaal van de statistiek. - Gonick, Larry, 1946-; Blom, C., ....-; Smith, Woollcott, 1941- (Utrecht : Epsilon, 2006)
Oorspronkelijk Amerikaans 'stripverhaal van de statistiek' door Gonick (auteur van non-fictie stripboeken) en Smith (professor statistiek aan de Temple University). In twaalf hoofdstukken worden in dit boek de kernzaken van de moderne statistiek behandeld, waaronder gegevensbeschrijving, regressie-analyse, waarschijnlijkheidsrekening, steekproeven, het toetsen van hypothesen en de vergelijking van populaties. De wijze waarop dit gebeurt, is redelijk uniek: het boek bestaat niet uit - doorlopende - tekst, maar is opgebouwd uit stripverhaal-achtige onderdelen, getekend in zwart-wit. Daardoor nodigt dit educatieve stripverhaal ook de minder studentikoze types uit tot lezing. Dan zal overigens blijken, dat - hoewel de stof toegankelijk en helder uiteen wordt gezet - toch niet valt te ontkomen aan de nodige studiezin en basiskennis. Hoe aardig de verpakking ook is, wie absoluut geen wiskundeknobbel heeft zal dan met een probleem zitten! Het boek bevat een (wel goede, maar puur Amerikaans georiënteerde) bibliografie en een index.
Inhoudsopgave : 1. Wat is statistiek? 2. Beschrijving van gegevens 3. Waarschijnlijkheid 4. Stochastische variabelen 5. De sage van de twee distributies 6. Steekproeven 7. Betrouwbaarheidsintervallen 8. Toetsen van hypothesen 9. De vergelijking van twee populaties 10. Het opzetten van experimenten 11. Regressie 12. Conclusie
Keywords: Statistiek