Spelen met kansen. - Tijms, Henk (Hendrik Cornelis), 1944-; Tijms, Steven, ....- (Utrecht : Epsilon, 2002)
Eeuwenlang leefde de mensheid met het idee dat 'onzekerheid' het domein was van de goden en buiten het bereik van de menselijke berekening viel. Nog steeds denken velen dat statistiek en kansrekening gebieden zijn van deemster en beguicheling. Pas in de 17e en 18e eeuw kwam de wetenschappelijke aanpak van kansproblemen tot bloei door het werk van geleerden als Pascal, Fermat, Huygens, Bernoulli en Laplace. Waren het destijds vooral dobbel- en kaartspelen die tot de ontwikkeling van de kansrekening hebben geleid, tegenwoordig is de kansrekening onmisbaar op allerlei terreinen in de maatschappij. Deze is van belang bij het kopen van aandelen of verzekeringen, bij medische, juridische of technische beslissingen en in vele andere situaties. Dit boek laat zien hoe rijk aan toepassingen de kansrekening is. Deze grondig herziene tweede druk bevat een groot aantal voorbeelden waarvan vele op het gebied van casinospelen en loterijen. Zo wordt de lezer spelenderwijs vertrouwd gemaakt met de grondbegrippen van de kansrekening.
Inhoudsopgave : 1. Inleiding 2. Illustratieve kansproblemen 3. De wet van grote aantallen en simulatie 4. Kansproblemen en simulatie 5. Discrete kansverdelingen met toepassingen 6. De normale verdeling en de centrale limietstelling 7. Bayes en beslissingsbomen
Keywords: Kansberekening; Statistiek; Waarschijnlijkheidsrekening