Zo zit het ! : over zitten, stoelen en rolstoelen. - Staarink, H. A. M., ....- (Assen : Van Gorcum, 2007)
De meeste Nederlanders brengen eenderde van hun leven zittend door. Goed zitten is een kunst. De keuze voor een goede zithouding is minder ingewikkeld en minder persoonlijk dan iedereen denkt. In feite ligt de uitkomst al sinds 1969 vast in het congresverslag 'Sitting Posture'. Alleen de uitleg daarbij ontbrak tot nu toe. Door een verbeterde definitie van zithouding en uitgebreid onderzoek door de auteur kunnen de uitkomsten van bijna veertig jaar geleden nu eindelijk begrepen en toegepast worden, en dat gebeurt in 'Zo zit het!' Bij de analyse van het zitten zijn inspanning en ontspanning sleutelwoorden. Zodra er daarvoor gelegenheid is, zoekt de mens een houding die zo min mogelijk energie kost. Actie vraagt om het tegenovergestelde, om een actieve zithouding, om inspanning. De houding die bij een bepaalde activiteit hoort, is - behalve van stoeleigenschappen - vooral afhankelijk van het zitgedrag: het zich bewust zijn van wat er lichamelijk gezien gebeurt tijdens het zitten en op basis daarvan de juiste keuzes maken. Een goede zithouding is een investering in de toekomst en voorkomt complicaties en klachten. De bevindingen die de auteur in 'Zo zit het!' beschrijft, hebben verstrekkende gevolgen voor vrijwel alle typen zitmeubelen, van kantoorstoel tot vliegtuigstoel, maar zijn met name van belang voor diegene die rolstoelen ontwerpt, fabriceert en - niet op de laatste plaats - voor de rolstoelgebruiker zelf en zijn (professionele) begeleider.