Gezondheidszorg in een notendop : praktische gids gezondheidszorg. - Callens, Stefaan, 1966-; Cierkes, Kim, ....-; Goossens, Mieke, ....- (Brugge : Die Keure, 2010)
Gezondheidszorg krijgt terecht veel aandacht van beleidsmakers. Dit heeft evenwel vaak versnipperde en complexe regelgeving tot gevolg, moeilijk toegankelijk voor niet-gespecialiseerde juristen. Dit boek wil een beknopt en eenvoudig overzicht geven van de regelgeving omtrent de gezondheidszorg. De auteurs beschrijven zo eenvoudig en duidelijk mogelijk de essentile regels die gelden voor de verschillende spelers in de gezondheidszorg. Gezondheidszorg veronderstelt een juridisch kader. Het boek beschrijft eerst wie bevoegd is om de regelgeving betreffende de gezondheidszorg uit te werken. Er wordt ook een beknopt overzicht geschetst van enkele Europeesrechtelijke bepalingen die van toepassing zijn op de grensoverschrijdende patiëntenmobiliteit. Daarna komen de kenmerken van het Belgisch gezondheidszorgsysteem aan bod. In de gezondheidszorg is een belangrijke rol weggelegd voor de patiënt. Daarna gaat men in op de verschillende patiëntenrechten. Er wordt vervolgens stilgestaan bij de regelgeving
Rond enkele ethische vraagstukken en bij het medisch aansprakelijkheidsrecht. Daarna wordt er aandacht besteed aan de regelgeving rond de instellingen in de verzorgingssector en de belangrijkste beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. De fabrikanten en distributeurs van geneesmiddelen en/of medische hulpmiddelen zijn belangrijke actoren in de gezondheidszorg. De auteurs bespreken hoe geneesmiddelen en medische hulpmiddelen op de markt gebracht en worden verkocht en hoe ze terugbetaald worden. Het beleid rond gezondheidszorg veronderstelt tot slot ook het correct omgaan met gevoelige informatie. De laatste titel van het boek behandelt bijgevolg het beroepsgeheim en het omgaan met gezondheidsgegevens
Inhoudsopgave : Titel I. De bevoegde regelgever voor de gezondheidszorg Hoofdstuk I. Inleiding Hoofdstuk II. Belgisch niveau Hoofdstuk III. Europees niveau Titel II. Kenmerken van de gezondheidszorg Hoofdstuk I. Inleiding Hoofdstuk II. De invloed van socio-economische factoren op de gezondheid Hoofdstuk
III. Verschillende soorten gezondheidszorgsystemen met een verschillende gezondheidszorg Hoofdstuk IV. Objectieven van gezondheidszorgsystemen Hoofdstuk V. Kenmerken van het Belgisch gezondheidszorgsysteem Titel III. De rol van de patiënt in de gezondheidszorg Hoofdstuk I. Patiëntenrechten Hoofdstuk II. Bio-ethiek Hoofdstuk III. Medische aansprakelijkheid Titel IV. Het aanbod in de gezondheidszorg Hoofdstuk I. Inleiding Hoofdstuk II. Instellingen in de verzorgingssector Hoofdstuk III. De preventieve sector Hoofdstuk IV. Gezondheidszorgberoepen Titel V. Geneesmiddelen en medische hulpmiddelen Hoofdstuk I. Wat is een geneesmiddel? Hoofdstuk II. Vergunning voor het in de handel brengen Hoofdstuk III. De prijsbepaling van geneesmiddelen Hoofdstuk IV. De terugbetaling van geneesmiddelen Hoofdstuk V. Publiciteit en promotie voor geneesmiddelen Hoofdstuk VI. De aflevering van geneesmiddelen aan het publiek via de apotheek Hoofdstuk VII. Medische hulpmiddelen Titel VI. Omgaan met gegevens in de gezondheidszorg
Hoofdstuk I. Inleiding Hoofdstuk II. Het omgaan met gegevens en het medisch beroepsgeheim Hoofdstuk III. Patiëntendossiers Hoofdstuk IV. Het omgaan met gezondheidsgegevens en de Wet Verwerking Persoonsgegevens Hoofdstuk V. eHealth Referentielijst
Keywords: Gezondheidsbeleid; Gezondheidszorg; Regelgeving; Welzijnsrecht