Het belaagde zelf : structurele dissociatie en de behandeling van chronische traumatisering. - Van der Hart, Onno, ....-; Nijenhuis, Ellert Riepke Sirp, 1951-; Steele, Kathy, ....-; van der Hart, Anja, ....- (Amsterdam : Boom, 2010)
Voor mensen die chronisch getraumatiseerd zijn, is het leven dikwijls een worsteling. Vaak hebben zij last van sterk uiteenlopende symptomen, die behoren bij verschillende combinaties van psychische stoornissen. Diagnostiek, taxatie en behandeling van deze patiënten kan hierdoor een gecompliceerde en verwarrende opgave zijn. Het belaagde zelf is opgebouwd uit drie delen. De theorie in deel 1 helpt zowel psychologen als patiënten om traumagerelateerde problematiek te herkennen en te begrijpen. Kern van de gedachtegang is dat trauma een dissociatie van de persoonlijkheid inhoudt. De in deel 2 beschreven handelingspsychologie maakt duidelijk welke disfunctionele mentale en gedragsmatige handelingen deze patiënten blijven uitvoeren en welke efficintere handelingen nodig zijn om hun traumatisering te boven te komen. Het op deze inzichten gebaseerde behandelingsmodel, beschreven in deel 3, vormt een beproefde leidraad voor therapeuten om hun patiënten zo veilig en effectief mogelijk op hun weg naar herstel te begeleiden. Ernstige trauma's in de vroege jeugd, waarbij het vaak gaat om herhaald seksueel misbruik of een niet stabiele thuissituatie leiden er vaak toe dat het kind in zichzelf vlucht en er zich naast elkaar diverse deelpersoonlijkheden ontwikkelen. Het gevolg is een dissociatieve idenditeitsstoornis (voorheen meervoudige persoonlijkheidsstoornis).
Dit boek is op dit moment het standaard handboek voor de behandeling van deze chronische aandoening. In 2006 in de VS verschenen is het inmiddels in vele talen en nu ook (heel goed) in het Nederlands vertaald. Vanuit het inmiddels algemeen erkende fasenmodel van Pierre Janet wordt de behandeling in drie fasen onderscheiden. In ruim 500 pagina's wordt een zeer compleet theoretisch en praktisch overzicht geboden. Het boek is zeer geschikt voor gebruik door psychotherapeuten en in psychiatrie- en klinische psychologieopleidingen
Inhoudsopgave : Deel I - Structurele dissociatie van de persoonlijkheid 1. Structurele dissociatie van de persoonlijkheid 2. Primaire structurele dissociatie 3. Secundaire structurele dissociatie van de persoonlijkheid 4. Tertiaire structurele dissociatie van de persoonlijkheid 5. Traumagerelateerde symptonen en hun relatie tot structurele dissociatie 6. Structurele dissociatie en het spectrum van traumagerelateerde stoornissen Deel II - Chronische traumatisering en een janetiaanse handelingspsychologie 7. Synthese en haar beperkingen bij getraumatiseerde mensen 8. Traumatisering als syndroom van non-realisatie 9. De hirarchie van handelingstendenties 10. Fobien die structurele dissociaties in stand houden Deel III - Behandeling van chronisch getraumatiseerde patiënten 11. Taxatie van getraumatiseerde patnt 12. Het bevorderen van efficinte handelingen 13. Fase 1-behandeling en daarna - het overwinnen van de fobie voor gehechtheid aan de therapeut en voor verlies van deze gehechtheid 14. Fase 1-behandeling en daarna - het overwinnen van de fobie voor traumagerelateerde mentale handelingen 15. Fase 1-behandeling en daarna - het overwinnen van de fobie voor dissociatieve delen 16. Fase 2-behandeling - het overwinnen van de fobie voor traumatische herinneringen 17. Fase 3-behandeling - (re-)integratie van de persoonlijkheid en het overwinnen van de fobiëen voor het gewone leven
Keywords: Dissociatieve stoornissen; Trauma's.