Oriëntatie in onderwijskunde : een openleerpakket. - Imbrecht, Ingrid, ....-; Meeus, Wil, 1969-; Van Peteghem, Peter, ....- (Leuven : Acco, 2008)
Deze uitgave biedt een orintatie in de onderwijskunde. De belangrijkste basiscomponenten van het gangbare didactische referentiekader komen aan de orde: beginsituatie, doelstellingen, leerinhouden, werkvormen, groeperingsvormen, media en didactische evaluatie. Het is een basis voor studenten in de lerarenopleiding en een naslagwerk voor beginnende leraren van alle onderwijsniveaus. Op die manier is het ook nuttig voor de diverse onderwijsondersteuningen en begeleidingsdiensten die hun professionele kennisbasis willen opbouwen en verruimen. Dit boek is een openleerpakket dat opgebouwd werd volgens de methodiek van het begeleid zelfstandig leren. Begeleid zelfstandig leren is ondertussen een begrip geworden in het basis-, secundair en hoger onderwijs. Het biedt interessante mogelijkheden in de lerarenopleidingen zelf om een gedifferentieerde aanpak mogelijk te maken. Studenten kunnen de beginselen van de algemene didactiek op eigen tempo, naar eigen behoefte en interesse verwerken. Het openleerpakket bevat vragen en opdrachten waarvoor de antwoordsleutel is toegevoegd. Talrijke links bieden de mogelijkheid op het internet aanvullende informatie op te zoeken.
Met dit boek willen drie didactici van de Universiteit Antwerpen leraren in opleiding wegwijs maken in de onderwijskunde. Bedoeling van dit 'openleerpakket' is dat studenten de leerstof zelfstandig kunnen verwerven. In elk hoofdstuk wordt een basiscomponent van het gangbare didactische referentiekader besproken, vanaf de beginsituatie, doelstellingen en leerinhouden, over de werkvormen, groeperingsvormen en media, tot de didactische evaluatie. Ieder deel start met een beschrijving van wat de lezer op het einde van dat deeltje moet kennen en kunnen. De theorie wordt ondersteund met opdrachten en een synthese van de belangrijkste punten. Verder zijn er nog bijlagen (onder meer over de zin en onzin van het straffen), controlelijsten (bijvoorbeeld voor de beoordeling van een schoolboek) en een voorbeeldformulier van een lesvoorbereiding. Achteraan volgen een bibliografie en een lijst met interessante websites. Een degelijk zelfstudieboek, dat het onderwerp wel wat eng benadert. Verlucht met schema's, tekeningen en foto's in zwart-wit.
Inhoudsopgave (verkort): 1. Doelen 2. Beginsituatie 3. Leerinhouden 4. Didactische werkvormen 5. Onderwijsmedia 6. Evaluatie 7. Didactisch handelen Antwoordsleutel Websites in verband met onderwijs Bronnen Bijlagen *Bijlage 1 Aandachtstrekkers *Bijlage 2 Zin en onzin van straffen *Bijlage 3 Controlelijst voor de beoordeling van een schoolboek of een leerpakket *Bijlage 4 Basisprocedures bij het vragen stellen *Bijlage 5 Non-verbale communicatie *Bijlage 6 Lesvoorbereiding *Bijlage 7 Controlelijst voor de oefenlessen
Keywords: Didactiek; Onderwijskunde