Het vollehoofdenboek : een werkboek voor kinderen en volwassenen. - Kraijenhoff, Linde, ....- (Leuven : Acco, 2010)
Een vol hoofd is een hoofd waar niks meer bij kan. Met een vol hoofd lukt het niet goed meer om na te denken of op te letten. Bovendien word je er sneller moe en boos van en verhindert het om goed uit te leggen wat je wilt zeggen. Ook samenwerken of samen spelen worden er een stuk lastiger door. Er zijn hoofden die van binnen zo in elkaar zitten dat ze wel heel snel vol raken. In dit boek worden dat 'snel vollopende hoofden' genoemd. Het boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar en voor betrokken volwassenen die met zo'n snel vollopend hoofd te maken hebben. Op kindniveau wordt concrete uitleg gegeven over informatieverwerkingsproblemen in de hersenen en de impact ervan op de sociaal emotionele ontwikkeling en het zelfbeeld van kinderen. 'Korte lontjes', starheid, onoplettendheid, afleidbaarheid, vergeetachtigheid, impulsiviteit en een vertraagde reactiesnelheid in het gedrag van kinderen, kunnen ook grote bronnen van ergernis voor de omgeving worden. Dit onbegrepen gedrag veroorzaakt zo dikwijls misverstanden in communicatie, strijd en wederzijds onbegrip.
In dit boek wordt daarom de nadruk gelegd op psycho-educatie: 'Hoe zorg ik goed voor mijzelf nu ik weet dat het zo werkt in mijn hoofd, en hoe kunnen anderen mij hierin ondersteunen'. Het voorziet ruimschoots in voorbeelden en metaforen van kinderen en volwassenen uit de praktijk. De combinatie van uitleg met ondersteunende tekeningen, tips, (invul)oefeningen en proefjes maken het boek tot een speelse uitnodiging om de inhoud aan eigen ervaring te koppelen. Door het laagdrempelige en praktische karakter zal dit boek een bron van inspiratie, bemoediging en (h)erkenning zijn voor zowel ervaringsdeskundigen als professionals uit het onderwijs en de zorg. In dit boek uit de 'Kentalis'-reeks behandelt Kraijenhoff, speltherapeut en trainer bij Koninklijke Kentalis, het communiceren met kinderen die problemen hebben bij informatieverwerking en/of een verhoogde (prikkel)gevoeligheid hebben. Het boek is opgevat
Als een echt werkboek, waarin de theorie afgewisseld wordt met proefjes en vele werkoefeningen. In de tien hoofdstukken komen onder meer de volgende vragen aan bod: Hoe werkt het hoofd? Waarvan raken hoofden vol? Hoe kun je merken dat je hoofd vol raakt? Waarom raken sommige hoofden sneller vol dan andere? Wat kun je doen om je hoofd rustiger te maken? Het boek wil een hulpmiddel zijn bij het uitleggen en bespreekbaar maken van onder meer spraak-taalproblemen, aandachtstekort- en autismespectrumstoornissen. De bedoeling is dat volwassenen en kinderen dit boek samen lezen, maar in werkelijkheid zal dit praktijkgerichte en toegankelijke werkje vooral door ouders, begeleiders, leerkrachten en professionals uit de zorgsector ter hand genomen worden.
Inhoudsopgave (verkort): 1. Hoe je kunt merken dat je hoofd vol raakt 2. Waar hoofden vol van raken 3. Hoe het werkt in een hoofd 4. De hersenen als landkaart 5. Snel vollopende hoofden 6. De vollehoofdenchecklist 7. De vollehoofdenthermometer 8. Volle hoofden aan het woord 9. Het verhaal van Inga 10. Tips om een vol hoofd rustiger te maken Aanbevelingen
Keywords: Autistische kinderen; Communicatie -- Kinderen; Gedragsstoornissen -- Kinderen; Spraakstoornissen -- Kinderen