Ontwikkelingsdoelen en eindtermen : hoe gaan scholen er mee om? - Van Peteghem, Peter, ....-; De Maeyer, Sven, 1975-; Engels, Nadine, ....- (Leuven : Acco, 2010)
In 1997 werden ontwikkelingsdoelen en eindtermen vastgelegd voor het basisonderwijs. De manier waarop deze tot stand zijn gekomen en later werden aangepast onder druk van de koepelorganisaties heeft onduidelijkheid gecreerd over de waarde en het gebruik ervan. Bovendien zitten uiteenlopende benaderingen in leermiddelen vervat, wat de interpretatie ervan verder compliceert. Daarnaast spelen ook de opvattingen en de perceptie van leerkrachten en directies een rol in de wijze waarop ontwikkelingsdoelen en eindtermen uiteindelijk worden genterpreteerd en vertaald in de dagdagelijkse klaspraktijk. Als gevolg van dit alles was de overheid genteresseerd in een evaluatieonderzoek. Dit boek is de neerslag van het onderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van het Onderwijskundig Beleids- en Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (OBPWO). Daarin wordt nagegaan of leraren en directies tevreden zijn over de ontwikkelingsdoelen en eindtermen als kerncurriculum voor het basisonderwijs. Bovendien
Wordt onderzocht of ze mee richting geven aan de concrete klaspraktijk en het schoolbeleid. Het boek wil een democratische dialoog over de waarde en het gebruik van ontwikkelingsdoelen en eindtermen stimuleren. Het richt zich tot leerkrachten, directieleden, pedagogisch begeleiders, leerplanontwikkelaars en iedereen die wenst te reflecteren over (het bevorderen van) kwaliteit in onderwijs. In dit boek onderzoeken de auteurs hoe leraren en directies de in Vlaanderen in 1997 vastgelegde ontwikkelingsdoelen en eindtermen voor het basisonderwijs evalueren. De vraag is of deze doelen als kwaliteitscriteria door het onderwijs gewaardeerd en gehanteerd worden. Bovendien wordt onderzocht of ze mee richting geven aan de concrete lespraktijk en het schoolbeleid. Vooral het eerste deel van dit onderzoeksrapport, de probleemstelling en het conceptueel kader, en het laatste deel met onderzoeksresultaten en beleidsaanbevelingen zijn relevant. De andere delen over het kwalitatief en kwantitatief onderzoek
Zijn methodologisch en procedureel van aard. Een conclusie is dat het kerncurriculum in het algemeen gewaardeerd wordt. Toch blijft een voortgezet informatie- en ondersteuningsbeleid aangewezen. Bibliografie achterin; het boek bevat tabellen en figuren.
Keywords: Eindtermen -- Basisonderwijs; Ontwikkelingsdoelen