Trauma en beschaving : een historisch-sociologisch onderzoek naar de opkomst en verbreiding van de zorg voor slachtoffers van schokkende gebeurtenissen. - Hermans, Frank, ....- (Diemen : Arq Psychotrauma Expert Groep, 2010)
Trauma en Beschaving gaat over pijn, de onvoorstelbare pijn die mensen kan treffen door schokkende gebeurtenissen, zoals oorlogen, rampen, geweld of ernstig verlies. De vraag die in het boek centraal staat is, waarom de aandacht en zorg voor deze pijn zich zo sterk heeft verbreid en wat dit betekent voor de samenleving waarin we leven. Trauma en beschaving beschrijft de geschiedenis van de reacties op schokkende gebeurtenissen gedurende 150 jaar in verschillende landen en vanaf 1945 meer in detail in Nederland van slachtoffers, professionals, overheid en het grote publiek. Verder wordt beschreven hoe de zorg voor de slachtoffers er momenteel in Nederland voorstaat en of zij de toets der kritiek in termen van 'slachtoffercultuur' en 'klaagcultuur' kan doorstaan. De vraag, die uiteindelijk wordt beantwoord, is of de toegenomen zorg voor psychische trauma's, mensen gevoeliger heeft gemaakt voor de pijn van anderen en kan worden beschouwd als een vorm van beschaving. Het boek is gebaseerd
Op een uitgebreid literatuuronderzoek naar veranderingen in de omgangsvormen en omgangspraktijken in verschillende landen en 47 interviews door de auteur met sleutelfiguren en experts in het veld van de traumahulpverlening in Nederland
Inhoudsopgave : Deel 1 - De opkomst en verbreiding van het internationale traumaregime Hoofdstuk 1 : De opkomst van een kring van traumaspecialisten: 1850-1914 Hoofdstuk 2 : De emancipatie van slachtoffers van extreem geweld: 1914-1940 Hoofdstuk 3 : Machtskansen voor specialisten in de Verenigd Staten: 1940-1960 Hoofdstuk 4 : De strijd om erkenning: coalities en controversen na 1960 Deel II - De verbreiding van het traumaregime in Nederland na 1945 Hoofdstuk 5 : Een voorzichtig begin: 1945-1965 Hoofdstuk 6 : Een stroomversnelling: 1965-1985 Hoofdstuk 7 : De vorming van nieuwe arrangementen vanaf 1985 Deel III - Het traumaregime : de stand van zaken Hoofdstuk 8 : Het traumaregime als professioneel kennisregime Hoofdstuk 9 : Het hedendaagse traumaregime in Nederland
Percepties van specialisten Deel IV - Conclusies : traumaregime en civilisatieproces Hoofdstuk 10 : De sociogenese van het traumaregime Hoofdstuk 11 : De verbreiding van het traumaregime als civilisatieproces
Keywords: Trauma's.