Handboek rehabilitatie voor zorg en welzijn. - Korevaar, Lies, ....-; Bassant-Hensen, Marianne, ....-; Boevink, Wilma, 1963-; Dröes, Jos, ....-; van Erp, Nicole, ....- (Bussum : Coutinho, 2009)
Mensen met een fysieke, zintuiglijke, cognitieve of psychische beperking kunnen moeite hebben met het functioneren in de maatschappij. Zij worden vaak belemmerd in het vervullen van sociale rollen, zoals de rol van huurder of werknemer, en in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals boodschappen doen of studeren. Rehabilitatie is een vorm van zorg- of hulpverlening die zich richt op verbetering van het functioneren in het dagelijks leven. De zorg- of hulpverlener gaat uit van de wensen, sterke kanten en groeimogelijkheden van mensen met beperkingen en ondersteunt de clinten bij het ontdekken en realiseren hiervan. Handboek rehabilitatie voor zorg en welzijn helpt zorg- of hulpverleners de competenties te verwerven die nodig zijn om te werken met rehabilitatie. Het boek bestaat uit drie delen. In deel 1 worden algemene concepten besproken, zoals herstel, verschillende rehabilitatiestromingen en maatschappelijke steun. Deel 2 gaat over de toepassing van rehabilitatietechniek op
De verschillende doelterreinen: wonen, werken, leren en sociale contacten. Deel 3 beschrijft de toepassing bij specifieke doelgroepen, zoals mensen met een verslaving, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) of autisme, en dak- en thuislozen, jongeren en ouderen. Elk hoofdstuk sluit af met studieactiviteiten. Daarnaast is er een website beschikbaar met uitgebreid studiemateriaal, zoals een docentenhandleiding, toetsvragen, casustiek en PowerPointpresentaties. Mensen met ernstige en langdurige beperkingen kunnen moeite hebben om in de maatschappij te functioneren. Naast deze beperkingen belemmeren ook uitsluiting en stigmatisering hen in het vervullen van sociale rollen en in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Rehabilitatie gaat uit van de wensen, sterke kanten en groeimogelijkheden van mensen met beperkingen. De hedendaagse zorg- of hulpverlener speelt een belangrijke rol bij het ontdekken van deze positieve aspecten. Intensief aandacht besteden aan de sterke kanten van mensen leidt
Tot onvermoede resultaten en werkt inspirerend. Met dit Handboek rehabilitatie voor zorg en welzijn kunnen (toekomstige) professionals de specifieke kennis, vaardigheden en attitudes verwerven die het rehabilitatiewerk van hen vraagt. In het hele handboek wordt er aandacht besteed aan reflectie door middel van uitgebreide casustiek en studieactiviteiten. Vanuit diverse invalshoeken en met het oog op de actuele vermaatschappelijking van de zorg geven met de werksoort 'rehabilitatie in zorg en welzijn' bekende auteurs theoretische en praktische informatie. De doelstelling van dit studieboek is het ondersteunen van de student bij het zelfstandig gestalte geven aan de uitvoering van alle 'Rehabilitatie-Councelingsactiviteiten' met individuele clinten: concepten, toepassingen van rehabilitatietechnieken op doelterreinen (wonen, werken etc.) en specifieke doelgroepen (thuislozen, ouderen, psychiatrische patiënten etc.). Elk hoofdstuk van de met betrekking tot schrijfstijl, indeling en lay-out
Zeer toegankelijke publicatie wordt afgesloten met drie verwerkingsopdrachten. Bevat tevens een lijst van afkortingen, verklarende begrippenlijst, een uitvoerige en actuele literatuurlijst en een register. De waarde van deze uitgave bestaat vooral in de integratie van 'rehabilitatie' als de autonomie bevorderende activiteit van patiënten/clinten in bekende werksoorten als bijvoorbeeld maatschappelijk werk, verpleging en sociaal-pedagogisch werk
Inhoudsopgave : Deel 1 Theorie 1 Rehabilitatie en herstel 2 Lijfsbehoud, levenskunst en lessen om (van) te leren 3 Uitsluiting en discriminatie 4 De plaats van rehabilitatie in de hulpverlening 5 Rehabilitatie: gerichte ondersteuning van activiteiten en participatie 6 Het bondgenootschap 7 De individuele Rehabilitatiebenadering (IRB) 8 Milieurehabilitatie 9 Maatschappelijk steunsysteem (MSS), Assertive Community Treatment (ACT) en rehabilitatie Deel 2 10 Rehabilitatie in beschut, beschermd, begeleid en zelfstandig wonen 11 Arbeidsrehabilitatie en de
Individuele Rehabilitatiebenadering 12 Rehabilitatie door educatie: Begeleid Leren 13 Sociale contacten en familierelaties Deel 3 14 Rehabilitatie en niet- aangeboren hersenletsel (NAH) 15 Rehabilitatie en autismespectrumstoornissen (ASS) 16 Rehabilitatie en verslaving 17 Rehabilitatie en (bijna) dak-en thuislozen 18 Rehabilitatie en jongeren met een psychische stoornis 19 Zorg voor zelfstandigheid: rehabilitatie in de ouderenzorg
Keywords: Rehabilitatie