De kunst van het communiceren : handboek. - Teekens, Inga, ....- (Antwerpen : Garant, 2010)
Dit boek is geschreven voor iedereen die belang hecht aan de kracht van communiceren en die deze kracht in eigen beheer wil hebben. Communicatie is een bepalende factor in ons leven. Omdat mensen onderling afhankelijk van elkaar zijn, dienen we effectief te communiceren, zodat wij krijgen wat we nodig hebben en de ander ook krijgt wat die nodig heeft. Hierdoor behouden we onze authenticiteit. Vrijwel alle problemen en conflicten tussen mensen zijn terug te voeren tot ineffectieve communicatie. Hoe meer sturing we kunnen geven aan onze communicatie hoe meer wij in staat zijn onze relaties te beheren. Relatiebeheer in het werk, in het gezin en de familie, met vrienden en kennissen, in vrije tijd en ook, en daar begint het, met ons zelf. De communicatie zit vol voetangels en klemmen. Zo verwarren we bijvoorbeeld regelmatig onze interpretatie met feiten of denken we dat ons oordeel de waarheid is en gaan daarmee voorbij aan onze eigen verantwoordelijkheid voor het communicatieproces. Het communicatieproces
Is complex, mede door de rijkdom van denken, voelen, willen, verlangen, dromen en wensen. Die complexiteit vraagt om transparantie. Alhoewel communiceren ons natuurlijk vermogen is, blijkt telkens weer dat we handvatten nodig hebben. Bewustzijn van hoe we communiceren en hoe we handvatten kunnen gebruiken geeft ons kracht en draagt bij aan ons welbevinden. Handvatten zijn o.a. de modellen van luisteren, feedback en Geweldloze Communicatie. Praktisch, direct toepasbaar en aansluitend op onze natuurlijke vermogens. Door het inzetten van wezenlijke nieuwsgierigheid, door gevoelens en behoeften te gebruiken zonder 'soft' te worden en door vorm te geven aan wat we willen, zijn we in staat contacten te leggen en te onderhouden die effectief, bevredigend en inspirerend zijn
Inhoudsopgave : 1. Converseren en communiceren 2. Taal, woorden en betekenissen 3. Verwachtingen en vooronderstellingen 4. Bewustzijn en zelfreflectie 5. Kwetsbaarheid 6. Authenticiteit 7. Eigen verantwoordelijkheid 8. Wezenlijke nieuwsgierigheid
9. Hier en nu 10. Luisteren is een werkwoord 11. Proces en inhoud 12. Waarneming 13. Gevoelens 14. Gevoelens herkennen en erkennen 15. Quasi-gevoelens 16. Behoeften 17. Behoeften herkennen en erkennen 18. Strategien 19. Checken en dienstmededeling 20. Feedback 21. Goed en fout 22. Ruimte en ruimtegebrek 23. Ruimtenemers 24. Strijdcirkel 25. Beloning en straf 26. Emotionele chantage 27. Rol van 'nee' 28. Mededogen 29. Quick fix 30. Verzoek Lijsten *Begrippenlijst *Lijst gevoelens *Lijst quasi-gevoelens *Lijst behoeften *Lijst strategien Modellen *Model luisteren *Model erkenning *Model feedback *Model verzoek *Model van Geweldloze Communicatie Dialogen *Dialoog 1 *Dialoog 2 Trefwoordenlijst
Keywords: Communicatie