Oplossingsgericht management en coaching : simpel werkt het best. - Cauffman, Louis, ....- (Amsterdam : Boom, 2008)
Probleemgeorinteerde managers werken vanuit de vraag: wat gaat er mis, wat werkt niet en hoe komt dat? Oplossingsgerichte managers vragen zich daarentegen af: Wat gaat er goed? Wat werkt wel nog, ondanks de problemen? De auteur laat zien hoe effectief het is om problemen juist vanuit de oplossing en niet vanuit het probleem zelf te benaderen. Vanuit de basishouding van het oplossingsgerichte denken, reikt Oplossingsgericht management & coaching de lezer praktische handvaten aan om sturend leidersschap en ondersteunend coachen zo in balans te brengen dat je als manager optimaal effectief wordt. Dit boek werpt een frisse blik op bestaande managementmodellen. Het behandelt de tien pijlers van oplossingsgericht management en reikt onmiddellijk bruikbare instrumenten aan zoals de flowchart en de zevenstappendans. De vele praktijkvoorbeelden blijven boeien en helpen om meteen de vertaling te maken voor gebruik in de eigen werksfeer. Probleemgerichte managers zoeken naar oplossingen door de
Oorzaken en achtergronden van zich voordoende problemen op te sporen: 'wat gaat er mis, wat werkt niet?' Hiertegenover stelt de auteur de benadering van de oplossingsgerichte manager, die een probleem te lijf gaat vanuit de vraagstelling 'wat gaat er goed, wat werkt wel?' oftewel een aanpak vanuit de mogelijke oplossing. Dit verschil wordt in dit boek praktisch uitgewerkt en toegelicht. De lezer krijgt als het ware een gereedschapskist met instrumenten en tips mee om op een andere manier naar bestaande managementmodellen en -benaderingen te kijken en via minder voor de hand liggende aanpakken te werken aan het oplossen van uiteenlopende organisatievraagstukken. In deze herziene en aangevulde editie heeft de auteur de ontwikkelingen op het vakgebied van de afgelopen jaren verwerkt. De allernieuwste ontwikkelingen zijn te vinden op zijn website www.louiscauffman.com. Een verfrissende en plezierig lezende uitgave voor wie in organisaties te maken heeft met het managen van mensen en processen
Inhoudsopgave
1. Op de schouders van reuzen 2. De tien pijlers van oplossingsgericht management 3. Zes wonderbare instrumenten 4. Het kompas 5. Tien succesfactoren 6. Verleidelijke valkuilen 7. De man in het midden - een praktijkvoorbeeld 8. De zevenstappendans van de oplossingsgerichte coach 9. De gereedschapskist 10. Een calculus
Keywords: Coaching; Management