Overgangsrituelen. - Van Kerckhove, Christian, ....-; Vens, Eva, ....- (Antwerpen : Standaard, 2010)
Overgangsrituelen brengt godsdiensten, levensbeschouwingen en culturen dichter bij elkaar. Niet omdat ze een gemeenschappelijke stamvader of een gemeenschappelijk transcendent doel zouden hebben. Wel omdat ze de belangrijke momenten in het leven ritualiseren: geboorte, volwassen worden, huwelijk en dood. De auteurs beschrijven deze geritualiseerde overgangsmomenten in het hindoeïsme, het boeddhisme, het jodendom, het katholicisme, het orthodox christendom, de islam, het vrijzinnig humanisme, bij de Aborigines (Australië), de Betamaribe (West-Afrika), de Inuit (Oost-Groenland) en de Kuna-indianen (Midden-Amerika). Ze gebruiken hiervoor oorspronkelijke documenten en gesprekken met insiders. Het verhaal van een 'ingewijde' in een bepaalde godsdienst of levensbeschouwing sluit elke beschrijving af. Tijdens het lezen kun je zo je eigen overgangsrituelen vergelijken met die in andere godsdiensten, levensbeschouwingen of culturen. In een afrondend deel worden de overgangsrituelen met elkaar vergeleken.
Keywords: Culturele antropologie; Decroos, Johan; Dood; Geboorte; Huwelijk; Inwijding; Rituelen