Simpel : oplossingsgerichte positieve psychologie in actie. - Cauffman, Louis, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2010)
Simpel is niet gemakkelijk. De wondervraag, schaalvragen, uitzonderingen op het probleem en complimenten zijn de iconen waarin de rijkdom van de oplossingsgerichte epistemologie schittert. Maar er is zo veel meer! Hulpverlening is een cocreatie van clint en hulpverlener, waarbij zorg en welzijn twee kanten van dezelfde medaille zijn. De tijd dat de hulpverlening louter zorg behelsde is voorbij. Hulpverlening is het scheppen van een context waarin de clint geholpen wordt om de Moeder van Alle Doelstellingen in het Leven te bereiken: welzijn en welbevinden. Dit boek biedt een kijk achter de coulissen van de wetenschappelijke ontwikkelingen waarop oplossingsgericht denken en werken teruggrijpt. Het bevat een krachtige cocktail van positieve psychologie in actie, oplossingsgerichte interventies, lingustische spitstechnologie, zwermintelligentie, de wetenschap van Priming en de evidence-based werkzaamheid van de non-specifieke factoren. De geest van Milton H. Erickson waart langs alle zijden
Van de oplossingsgerichte kubus waarrond het boek is opgebouwd. Zo simpel als de titel suggereert, is dit boek niet. Het gaat over een directieve vorm van psychotherapie. Het oplossingsgericht denken en eraan werken heeft als basisvisie dat ieder mens een eigen krachtbron heeft, maar die kan verborgen blijven onder de eigen ellende. De mens wil uiteindelijk gelukkig zijn, die mens staat centraal, functionerend in een relatienetwerk. De essentie van de theorie in dit boek gaat terug op Milton H. Erickson (een bekende therapeut) die de directieve / paradoxale therapievorm heeft ontwikkeld, met opdrachten (directieven) die de clint in een leersituatie plaatsen om aan zijn probleem te werken. Er is een aantal basisaxioma's, onder andere het klavertjevier van cognitie-emotie-gedrag-interactie of dat van het functioneren in een systeem. Deze wetten worden uitgewerkt met voorbeelden. Dan zijn er de basisregels van het gezonde verstand. Er wordt ook veel aandacht gegeven aan de taal, want psychotherapeuten
Zijn experts in communicatie. Taal is de transportband van ideen en gevoelens en in de interactie stijgt het naar een transverbale taal. De schrijver is psychonalyticus maar 'bekeerd' tot deze vorm van psychotherapie. Een degelijk, praktisch gefundeerd boek van Nederlandse bodem met een uitgebreide en genuanceerde theorie
Inhoudsopgave : 1. De basisaxioma's 2. Wat werkt er in goede hulpverlening? 3. De kracht van gezond verstand 4. Een drieledig mandaat 5. De zevenstappendans 6. De flowchart
Keywords: Probleemoplossend denken