Plotter wil een kerstcadeautje. - Schuurmans, Hilde, ....- (Wommelgem : Van In, 2010)
Het is bijna Kerstmis. Iedereen is blij en gelukkig, maar Plotter heeft stiekem onder de kerstboom gekeken en gezien dat er voor hem geen cadeautje is. Op kerstmorgen komen opa en oma op bezoek met bloemen en koekjes voor mama en papa, maar weer niets voor hem. Plotter voelt zich in de steek gelaten en rent boos naar zijn kamer; hij had immers een knuffelbeest gevraagd. Tot hij de doos met de cavia ontdekt: "Dit is het mooiste kerstcadeau dat ik ooit gekregen heb." Plotter en zijn familie zijn gepersonifieerde dierfiguren met een kopje van een hond. De kerstsfeer met sneeuw, cadeautjes, versiering en kerstdiner is duidelijk aanwezig. Het verhaal heeft een accent op lief en goed zijn voor elkaar. Plotter voelt zich daar buitengesloten. De sfeer is voor veel kleuters in onze tijd heel herkenbaar, zeker het gevoel van vergeten zijn. De bladzijvullende illustraties zijn omkaderd op elke rechterpagina en hebben prachtige pastelkleuren. De inkttekeningen, ingekleurd met waterverf in sfeervolle kleurschakeringen, staan op verschillende, functionele ondergrondkleuren. De stukjes tekst staan op elke linkerpagina, samen met een kleine tekening en in hetzelfde kader als de grote platen.
Leeftijd: 3+
Keywords: Kerstmis