Onze waarden? : welke toekomst voor het humanisme? - Slembrouck, Jurgen, 1972- (Brussel : ASP, 2010)
Welke rol mogen levensbeschouwingen spelen in het onderwijs? Waar liggen de grenzen van het multiculturele samenleven? Hoe tolerant kun je zijn voor intolerantie? Wat is de rol van het actief pluralisme? Hoe verhoudt het humanisme zich tot ecologie? Is een moraal mogelijk zonder god? Deze vragen zijn aan het begin van de eenentwintigste eeuw brandend actueel. Blijkbaar voldoen de antwoorden die in het verleden werden geformuleerd niet meer of worden ze in elk geval betwist. De waarden en de kennis die we met elkaar moeten delen om het samenleven mogelijk te maken en in het beste geval richting te geven, bevinden zich volgens sommigen dan ook in een crisis. Vooral, maar niet uitsluitend, vanuit islamitische hoek worden de menselijke autonomie en de mogelijkheid om de samenleving naar eigen inzicht vorm te geven betwist. In plaats daarvan bepleit men de onderwerping aan een goddelijk gezag als basis voor moraliteit en als fundament voor de maatschappelijke ordening. De Vrijzinnige dienst van de Universiteit Antwerpen nodigde tijdens de lezingencyclus 'Onze waarden? Welke toekomst voor het humanisme?' Dirk Verhofstadt, Wim van Rooy, Floris van den Berg, Raymonda Verdyck, Magda Michielsens, Ronald Commers en Benno Barnard uit om zich hierover uit te spreken. Jurgen Slembrouck bundelde hun lezingen.
Inhoudsopgave : > Atheïsme, als basis voor de moraal > Links en verlichting > Tolerantie, omdat er grenzen zijn > Vol ongeloof. Zwijgen of spreken? > Go! > Leven zonder anderen te schaden
Keywords: Decroos, Johan; Humanisme