Beleggen : naar de essentie. - Seynhaeve, Jan, ....- (Leuven : LannooCampus, 2010)
Met dit boek wil Jan Seynhaeve, die twintig jaar ervaring heeft als fondsenbeheerder bij een belangrijke financiële instelling, de lezer wegwijs maken in de financiële instrumenten en technieken die de belegger ter beschikking staan. Eerst beschrijft de auteur de traditionele bankinstrumenten, zoals de spaarrekening, de termijnrekening, de kasbon en de staatsbon, en hun typische kenmerken en onderlinge verschillen. Vervolgens gaat hij dieper in op de obligatielening (zoals notering, verkoop en rentegevoeligheid), aandelen (de soorten, de belangrijkste beurzen) en aanverwante beleggingsvormen (zoals de converteerbare obligatie). Verder is er aandacht voor het beleggen in grondstoffen, vastgoedcertificaten, de beleggingsfondsen en de spaar- en beleggingsverzekeringen. Ten slotte beschrijft de auteur enkele basisinzichten voor het beleggen en bekijkt hij welke lessen er getrokken kunnen worden uit de financiële crisis. Achteraan volgt een verklarende woordenlijst. Een duidelijk, overzichtelijk en compleet overzicht van alle mogelijke beleggingsinstrumenten. Verlucht met kaders en tabellen.
Inhoudsopgave : 1. Hoe begin ik eraan? 2. De obligatielening 3. Aandelen 4. Beleggingsvormen die verwant zijn met obligaties of aandelen 5. Beleggen in grondstoffen 6. Vastgoedcertificaten 7. Beleggingsfondsen 8. Spaar- en beleggingsverzekeringen 9. Basisinzichten met betrekking tot beleggingen 10. Lessen uit de financiële crisis
Keywords: Bankwezen; Beleggen; Beurswezen