Mindful omgaan met plagen en pesten : herstel van verbondenheid. - Persoons, Berti, ....-; Benoit, Veronique, ....- (Leuven : Acco, 2010)
Mindful omgaan met plagen en pesten combineert een middeleeuws verhaal met meditatieve werkvormen op maat van kinderen. Het hoofdpersonage Princie komt terecht in een onbekende wereld en ontmoet er Vero de kluizenaar die hem vaardigheden aanreikt waardoor hij mindful kan antwoorden op moeilijke situaties. Hij leert op een niet-oordelende wijze omgaan met plagen, ruzie maken en pesten. Via de talrijke verhalen in dit boek, die samen een geheel vormen, worden sluimerende plaag- en pestprocessen zichtbaar. Deze verhalen worden dan besproken met behulp van meditatie, opdrachten en werkblaadjes. De kinderen krijgen zo inzicht in het pestproces en er worden hun handvatten -empathisch inlevingsvermogen, acceptatie, grenzen stellen, grenzen bij een ander herkennen, leren STOPPEN- aangereikt om op een meer mindvolle wijze met zichzelf en met een ander om te gaan. Zo wordt de verbondenheid tussen kinderen aangewakkerd of hersteld. Dit boek richt zich tot kinderen en tieners van ca. 10 tot 14 jaar
En tot hun begeleiders: leerkrachten, opvoeders, psychologen en andere hulpverleners, en ook ouders. Dit boek bespreekt hoe mindfulness, een aandachts- en meditatietraining, kan helpen om pestgedrag een halt toe te roepen. De auteurs werken als onderwijzer en mindfulnesstrainer, en als relaxatietherapeut. Het uitgangspunt is een middeleeuws verhaal, waarmee de auteurs sluimerende plaag- en pestprocessen zichtbaar willen maken. Het hoofdpersonage Princie komt terecht in een onbekende wereld, waar hij Vero ontmoet, een kluizenaar die hem vaardigheden aanreikt om mindful te antwoorden op moeilijke situaties. Het boek is opgebouwd uit talrijke korte verhaaltjes met opdrachten die kinderen aanzetten om over zichzelf na te denken. De bedoeling is dat ze hun ervaring in het nu exploreren, en zo hun gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen leren kennen. Op die manier zouden ze spanningen sneller opmerken en er op een andere manier mee leren omgaan. Verder leren kinderen hoe ze 'stop'
Kunnen zeggen. Een boeiend boek, dat kinderen leert om op een niet-oordelende wijze om te gaan met plagen, ruzie maken en pesten.
Keywords: Mindfulness -- Kinderen; Pesten; Ruzies -- Kinderen