Autisme en normale begaafdheid in het onderwijs. - Vermeulen, Peter, 1962-; Mertens, Annemie, ....-; Vanroy, Kobe, ....- (Berchem : EPO, 2010)
'Autisme en normale begaafdheid in het onderwijs' levert inspiratie aan iedereen die les geeft aan (rand)normaal begaafde leerlingen met autisme. Vertrekkend van de autistische manier van waarnemen en informatie verwerken, schetst dit boek de krijtlijnen voor een autismevriendelijke onderwijsstijl. Sleutelbegrippen worden geïllustreerd met concrete tips. Er is ook aandacht voor de keuze voor gewoon of speciaal onderwijs, het creëren van een autismecultuur op school en hoe je als leerkracht best omgaat met moeilijk gedrag bij de leerling. Dit boek is een compleet herziene uitgave van 'Voor alle duidelijkheid' uit 2002. Het boek beperkt zich niet langer tot leerlingen met autisme in het gewoon onderwijs, maar is nu bruikbaar voor iedereen, van beginner tot expert, die werkt met leerlingen met autisme en een (rand)normale begaafdheid, zowel in het gewoon als in het buitengewoon of speciaal onderwijs. Autismedeskundige Peter Vermeulen en enkele medewerkers van Autisme Centraal geven advies over hoe om te gaan met normaalbegaafde leerlingen met autisme. De auteurs leggen eerst uit wat autisme eigenlijk is. Vervolgens schetsen ze aan de hand van vele voorbeelden hoe het autistisch denken eruitziet. Ten slotte bespreken ze uitgebreid hoe een school zich kan aapassen door een autismevriendelijk leerklimaat te scheppen waarbij structuur, goede communicatie en een begripvolle sociale omgeving belangrijk zijn. Een uniek basiswerk vol tips van auteurs die een leerling met autisme niet als een probleem zien. Volgens hen hebben leerlingen met autisme veel te leren van anderen en van zodra er een autismevriendelijk klimaat is, kunnen anderen veel van hen leren. Bruikbaar voor zowel beginners als experts, die werken met leerlingen met autisme en een (rand)normale begaafdheid, zowel in het gewoon als in het buitengewoon of speciaal onderwijs. Voorzien van een literatuurlijst en adressen van hulpgroepen in Vlaanderen en Nederland..
Volledig herz. uitgave van Voor alle duidelijkheid (2002).
Keywords: Autistische kinderen -- Onderwijs