Spelend rekenen met peuters en kleuters. - Slenders, Rian, ....-; van Roosmalen-Noppen, Mariken, ....-; Groot-Ketelaars, Emilie, ....-; van der Heijden, Monique, ....-; Hilhorst, Mira, ....-; van Schijndel-Boel, Ine, ....- (Drunen : Delubas, 2008)
Jonge kinderen en rekenen en wiskunde? Is dat niet een beetje overdreven? Nee, hoor. Jonge kinderen zijn spelenderwijs al heel vroeg bezig met rekenen. Zijn er genoeg bekers voor iedereen? Hoeveel borden hebben we nodig op tafel? Welke dag is het vandaag? Die grote pop past niet in de kinderwagen. Waar ligt jouw knuffel? Tijd om het speelgoed op te ruimen; de blokken bij de blokken en de auto's bij de auto's. Daarnaast toont recent Amerikaans onderzoek aan dat de vaardigheid met getallen bij jonge kinderen hun latere schoolprestaties in rekenen en lezen het beste voorspelt. Een pleidooi om je vooral bij jonge kinderen sterk te richten op het stimuleren van de reken-wiskundeontwikkeling. In Spelend rekenen met peuters en kleuters worden praktische rekenroutines aangereikt, waarmee u de reken-wiskundeontwikkeling van jonge kinderen spelenderwijs stimuleert. De rekenroutines zijn herkenbare en terugkerende reken-wiskundeactiviteiten die de kinderen met plezier zullen uitvoeren, omdat ze voor hen betekenisvol zijn. De rekenroutines nodigen uit tot handelen, interactie, ontdekken en redeneren. Spelend rekenen sluit aan bij de behoefte van leidsters en leerkrachten om de reken-wiskundeontwikkeling van kinderen door spel te stimuleren. De rekenroutines kunnen binnen elke visie of werkwijze worden ingezet. Het boek geeft u handvatten om samen met de kinderen spelend te rekenen en hun vaardigheden te ontwikkelen. Het boek biedt u praktische ideeën voor uitdagende en betekenisvolle reken-wiskundeactiviteiten. Met de rekenroutines werkt u op een speelse, maar ook doelgerichte wijze aan het stimuleren van de reken-wiskundeontwikkeling van jonge kinderen. Met een doordacht onderwijs- en activiteitenaanbod en een uitdagende speelleeromgeving als gevolg.
In Spelend Rekenen met peuters en kleuters wordt op een heel praktische manier beschreven hoe u de rekenwiskundeontwikkeling van jonge kinderen spelenderwijs kunt stimuleren. Het boek reikt hiervoor een schat aan inspirerende ideeën aan voor uitdagende en betekenisvolle activiteiten, die u direct in de praktijk kunt gebruiken. Op deze manier kunt u een doordacht onderwijs- en activiteitenaanbod en een uitdagende speelleeromgeving realiseren.
- Bijlagen
Keywords: Rekenen -- Kleuters; Rekenen -- Peuters; Wiskunde -- Kleuteronderwijs