Ontwikkelingspsychologie : inleidende begrippen en implicaties voor opvoeding en (basis)onderwijs. - Dejonckheere, Peter, ....- (Mechelen : Plantyn, 2010)
Het boek schetst een algemeen beeld van de ontwikkeling van het kind, relevant voor het onderwijs. De meeste voorbeelden en toepassingen in het boek zijn toegespitst zijn op de basisschool. Maar daarnaast loopt de beschrijving van de ontwikkeling van het kind tot in de adolescentie. In eerste instantie kan het boek worden opgevat als een naslagwerk dat in de praktijk kan worden gebruikt door genteresseerde studenten, docenten, leerkrachten en instanties die met jonge kinderen werken (bv Centra voor Leerlingenbegeleiding). In tweede instantie is het boek een studieboek. Zowel docenten als studenten binnen een bacheloropleiding die het werken met kinderen als doelstelling hanteren, kunnen dit boek als cursus hanteren. Om het echter zowel voor docenten als voor studenten werkbaar te maken werden twee vormen van leerdoelen gebruikt. Een eerste vorm betreft basisleerdoelen die een richtlijn zijn voor studenten. Men kan verwachten dat het beheersen van de basisleerdoelen, de student voldoende
Inleidt in de belangrijkste begrippen van de ontwikkelingspsychologie. Docenten die meer achtergrond, meer referenties en meer context willen, kunnen gebruik maken van de uitgebreide leerdoelen. In derde instantie is het boek op maat van studenten binnen het afstandsonderwijs die op een zelfstandige manier de leerstof verwerken. Om deze groep studenten een minimale vorm van begeleiding aan te bieden is er de handige studiegids op het einde van het boek. Deze studiegids groepeert samenvattingen, kernwoorden, leerdoelen, grafische voorstellingen van de hoofdstukken en vragen om zichzelf te evalueren
Inhoudsopgave : Deel 1 - Fysieke aspecten 1. Fysieke ontwikkeling 2. Motorische ontwikkeling 3. Ontwikkeling zintuigen Deel 2 - Cognitieve aspecten 1. De visie van Piaget op de cognitieve ontwikkeling 2. Informatie verwerken 3. Effecten van cultuur en sociaal milieu op de cognitieve ontwikkeling 4. Metacognitieve ontwikkeling 5. Wetenschappelijk denken 6. Taalontwikkeling 7. Intelligentie en academische
Performantie Deel 3 - Sociale aspecten 1. Persoonlijkheidsontwikkeling 2. Hechting 3. Het zelf 4. Sociaal-emotionele voorwaarden voor leren 5. Omgaan met anderen 6. Emotionele problemen bij kinderen en adolescenten 7. Moreel gedrag en altrusme Deel 4 - Studiewijzer 1. Fysieke aspecten 2. Cognitieve aspecten 3. Sociale aspecten
Keywords: Ontwikkelingspsychologie -- Kinderen