Het verhaal van Tracy Beaker. - Wilson, Jacqueline, ....-; Overwater, Georgien, 1958- (Wommelgem : Van In, 2009)
Tracy, 10 jaar oud, is een levenslustig en praatgraag meisje dat enkele jaren in pleeggezinnen en tehuizen heeft doorgebracht. Het liefst wil ze dat ze door haar moeder - in het boek aangeduid als 'mijn mam'- uit het tehuis wordt gehaald. Moeder blijkt spoorloos, maar gelukkig ontfermt Camilla, een schrijfster die het tehuis bezoekt, zich over Tracy. Dit in de ik-vorm geschreven boek is een mengeling van haar levensverhaal en de belevenissen in het tehuis waar Tracy verblijft. De woede en het verlangen naar moeder worden levensecht en aangrijpend beschreven. Naast de opstandigheid en agressiviteit naar medebewoners en leiding blijkt duidelijk de hunkering naar warmte. Het is echter niet alleen kommer en kwel, het verhaal bevat ook de nodige humoristische passages. Het geheel is verluchtigd met enkele cartoonachtige zwartwitpentekeningen; aantrekkelijke omslag. Het verhaal vraagt enig inlevingsvermogen in de hoofdpersoon en is daardoor geschikt voor de meer ervaren lezer - met name meisjes.
De Britse succesauteur Jacqueline Wilson is ook bij de Vlaamse jeugd populair. Haar succesformule steunt op spontane personages met een grote dosis lef, inleefbare probleemsituaties die origineel, vaak humoristisch en met psychologisch inzicht bekeken worden en een vlotte, spontane taal. Ook Tracy is een probleemkind. Ze is als baby in de steek gelaten en woonde sindsdien in verschillende tehuizen en pleeggezinnen. Nu slaapt ze op de 'rommelkamer', want ze is 'voorbij de houdbaarheidsdatum'. Maar Tracy is niet op haar mondje gevallen en met haar vuisten kan ze ook goed weg. Ook in de verhalen die ze met veel plezier schrijft, scherpt ze onverbiddelijk haar pen. Alleen de kleine Peter, die haar vanwege zijn aanhankelijkheid vertedert, en de schrijfster Cam, in wie ze een mogelijke pleegmoeder ziet, schenkt ze haar vertrouwen. Maar zelfs die relaties lopen niet van een leien dakje. Het contrast tussen de assertieve Tracy en de opdracht van Cam om een zielig verhaal over tehuiskinderen te schrijven
Is hilarisch. Tracy's dagboek onthult echter ook een kwetsbare tiener, die dag en nacht over haar moeder fantaseert en vergeefs op haar wacht. Tracy schrijft zelf en ogenschijnlijk onopgesmukt in de ikpersoon. De directe en spontane stijl maakt de lezer aan het lachen en ontroert tegelijkertijd omdat haar daden gemakkelijk de stoere taal doorprikken. Georgien Overwater voelde in haar speelse en ondeugende illustraties Tracy wonderwel aan. Het authentieke verhaal zal terecht een groot publiek aanspreken.
Leeftijd: 10+
Keywords: Kindertehuizen; Vriendschap