Zwarte stad. - Boesberg, André, ....- (Wommelgem : Van In, 2009)
Als hun vader wordt verraden en door de Duitsers wordt vermoord, vluchten Nickolay en zijn zusje Vera. Na omzwervingen komen zij in Stalingrad terecht dat op dat moment al maanden wordt belegerd. Zij raken bevriend met Oleg die brieven voor de Russen rondbrengt via de stadsriolering. Vera ontdekt dan de verrader van hun vader en samen met Oleg zetten ze een valstrik op. Sober verteld verhaal met als thema de barre omstandigheden voor zowel de Russen als de Duitsers tijdens het beleg van Stalingrad in 1942. De sfeer doet denken aan 'Boris' van Jaap ter Haar, maar de karakters zijn veel oppervlakkiger. Zo wordt de 'goede' Duitser die de kinderen onderweg tegenkomen er wat met de haren bijgesleept. Het verhaal, verteld vanuit de verschillende personen, komt eigenlijk nooit echt goed op gang en ook de plot is mat. Het taalgebruik is eenvoudig. Op de voorkaft kijken de ogen van de hond die een kleine rol speelt, uit over een besneeuwde stad die er sprookjesachtig uitziet, iets wat van Stalingrad in 1942 bepaald niet gezegd kon worden.
Leeftijd: 12+
Keywords: Oorlogsverhalen; Rusland; Wereldoorlog II