Virenzo en ik. - Geus, Mireille, 1964- (Wommelgem : Van In, 2009)
Jan is 11 jaar en zit in groep 8. Zijn beste vriend Virenzo verdrinkt bij het zeilen. Er was ruzie en daarom denkt Jan, dat hij schuld heeft aan de noodlottige toedracht. De voorgeschiedenis van het ongeluk en de rouwverwerking worden prachtig beschreven. Aanvankelijk vanuit de perspectieven van elk der twee vrienden, aan het slot, onontkoombaar, alleen nog vanuit het perspectief van Jan. Dit perspectievenspel leidt hier en daar tot herhaling, maar levert in het algemeen een ontroerend verhaal op. Dit is mede te danken aan het verstaanbare maar geenszins kinderachtige taalgebruik. Vooral Jans probleem bij de rouwverwerking is aangrijpend verbeeld. Mooi is aangegeven hoe zowel Jans ouders als de moeder van Virenzo en de Juf hierin hun rol spelen. Jans rode pet vormt een eenvoudig maar fraai toegepast motief. Deze pet is ook goed te zien op de wat donker gekleurde omslagtekening.
Leeftijd: 9+
Keywords: Dood; Vriendschap; Zeilen -- Jeugd