Mijn eerste proefjes : doemap met 60 proeven voor het kleuteronderwijs, groep 1-2. - Urbain, Véronique, ....-; Evrard, David, ....-; Tino, ....- (Averbode : Altiora, 2010)
Stap voor stap leren de kleuters de realiteit begrijpen door experimenten uit te voeren en ervaringen op te doen. We bieden hen een krachtige leeromgeving, waarin ze zich veilig en gewaardeerd voelen, waarin ze ervaringen opdoen met waardevolle alledaagse materialen, waarin ze betekenisvolle taken krijgen in een zinvolle context, waarin ze ondersteund worden via interactie met de leerkracht en de andere kleuters, waarin ze functioneren binnen interactieve en soepele werkvormen. Thema's: water - lucht - kleuren - dieren - planten - voelen - proeven - ruiken - zien - horen - keukenspullen - dingen bouwen De uitgave bevat: > 12 thema's uit de leefwereld van kleuters in verband met natuur en techniek > 60 proefjes met alledaagse materialen > Opdrachtenkaarten met foto's in kleur > Kopieerbare werkbladen > Een praktische handleiding voor de leerkracht met per thema: - een opsomming van het gebruikte materiaal - de gerealiseerde ontwikkelingsdoelen - voorbeeldvragen van kinderen en de manier waarop het proefje kan worden uitgevoerd om de kleuters aan te zetten tot het stellen van vragen - het verloop van de proefjes (5 per thema) met verklarende tekeningen, met de conclusie en extra mogelijkheden - de gebruikte woordenschat per proefje
Losbladig met handleiding
Leeftijd: 3-6 jaar.
Keywords: Natuurwetenschappen -- Kleuteronderwijs; Technologische opvoeding -- Kleuteronderwijs