De laatste krant : DAG : het miljoenenverslindende huwelijk tussen PCM en KPN - Logger, Bram, ....-; de Vries, Roelof, ....- (Amsterdam : Podium, 2011)
De krantenindustrie heeft te maken met dalende oplages en een vergrijzend abonneebestand. Het valt bijna uit te rekenen wanneer de laatste lezer doodgaat. De vraag is wat de kranten met het internet aanmoeten, waar nieuws gratis wordt weggeven. Want juist digitale media lijken nodig om te overleven. Maar hoe? Telecomgigant KPN en uitgeefreus PCM dachten in 2007 de oplossing te weten en sloegen de handen ineen. Samen begonnen ze dag, een 'mediumonafhankelijk nieuwsplatform'. dag zou de Nederlandse nieuwsbeleving ingrijpend moeten veranderen. Nieuws op je mobiel, op schermen in de trein, online én op papier. Maar anderhalf jaar en tientallen miljoenen euro's na de eerste verschijning werd de gratis krant alweer opgedoekt. Wat gebeurde er achter de schermen? In De laatste krant beschrijft het journalistenduo Bram Logger en Roelof de Vries aan de hand van vertrouwelijke documenten en gesprekken met vele betrokkenen de geboorte, opkomst en vroegtijdige ondergang van het geldverslindende project. De conclusie is onthutsend: niet alleen de crisis, maar ook stuitend amateurisme, grote ego's en onverantwoorde investeringen zorgden ervoor dat uiteindelijk de stekker uit dag moest.
Keywords: Dagbladen -- Nederland