Als een nacht met duizend sterren : oorlogsjournalistiek in Uruzgan. - Boom, Joeri, ....- (Amsterdam : Podium, 2010)
Eind 2010 trekken de laatste Nederlandse troepen zich terug uit Uruzgan. Ongetwijfeld zal Defensie de missie uitroepen tot een succes, ook al was zij de gewelddadigste sinds de Korea-oorlog. En de journalistiek? Geeft die zichzelf ook een schouderklop? Bekroond journalist Joeri Boom reisde de afgelopen jaren elf keer naar Afghanistan, waarvan zes keer op eigen gelegenheid. Vijf keer was hij embedded met Defensie. Tijdens zijn werk voelde hij de aantrekkingskracht van de militaire broederschap die zijn journalistieke blik vertroebelde, werd hij psychologisch bewerkt door defensievoorlichters en raakte hij aangevreten door het soldateske vijanddenken. Steeds probeerde Boom zich de valkuilen van de embedded oorlogsjournalistiek voor ogen te houden, maar pas toen hij erin slaagde zonder militairen in het levensgevaarlijke Uruzgan zijn werk te doen, merkte hij écht wat er allemaal verscholen blijft achter het zinnetje 'Dit verhaal is gecontroleerd door Defensie, er is niets in gewijzigd'. In Als een nacht met duizend sterren toont Joeri Boom de krankzinnige werkelijkheid van de missie in Uruzgan. In een aanstekelijke stijl toont hij hoe ingewikkeld het is om in een oorlog de werkelijkheid te vatten. Aan de hand van zijn eigen ervaringen geeft hij een ontluisterend beeld van de Nederlandse oorlogsjournalistiek in Afghanistan.
Keywords: Afghanistan -- 2000-.; Humanitaire interventies -- Leger -- Nederland; Oorlogsjournalistiek