Leerboek psychiatrie. - Hengeveld, Michiel W. (Michiel Willem), 1945-; Sabbe, B. G. C., ....-; Van Balkom, Anton J. L. M. (Antonius Josephus Leonardus Maria), 1956-; van Heeringen, Cornelis, 1955- (Utrecht : De Tijdstroom, 2009)
InhoudsopgaveDEEL 1: Psychiatrische ziekteleerHoofdstuk 1: Psychopathologie Hoofdstuk 2: Het psychiatrisch onderzoekHoofdstuk 3: Diagnose en classificatieHoofdstuk 4: EpidemiologieHoofdstuk 5: EtiopathogeneseHoofdstuk 6: Gevolgen van psychiatrische stoornissenHoofdstuk 7: BehandelingDEEL 2: Psychiatrische ziektebeeldenHoofdstuk 8: Cognitieve stoornissenHoofdstuk 9: Psychotische stoornissenHoofdstuk 10: StemmingsstoornissenHoofdstuk 11: Angst- en dwangstoornissenHoofdstuk 12: Stress- en aanpassingsstoornissenHoofdstuk 13: Stoornissen met vooral lichamelijke symptomenHoofdstuk 14: Conatieve stoornissenHoofdstuk 15: Persoonlijkheids- en ontwikkelingsstoornissenDEEL 3: Specile psychiatrieHoofdstuk 16: Psychiatrie in de eerste lijnHoofdstuk 17: Spoedeisende psychiatrieHoofdstuk 18: Ziekenhuispsychiatrie Hoofdstuk 19: Peripartum- en transgenerationele psychiatrieHoofdstuk 20: OuderenpsychiatrieHoofdstuk 21: Forensische psychiatrieHoofdstuk 22: Transculturele psychiatrieHoofdstuk 23: Psychiatrie
En arbeidHoofdstuk 24: Psychiatrie en verstandelijke beperkingDEEL 4: Maatschappelijke aspectenHoofdstuk 25: Geschiedenis van de psychiatrieHoofdstuk 26: Geestelijke gezondheidszorg in Nederland en VlaanderenHoofdstuk 27: Psychiatrie en rechtHoofdstuk 28: Opleiding en beroepsuitoefening Wat zijn de veranderingen ten opzichte van de eerste druk? Een groot deel van de inhoud van het leerboek is veranderd. Bijna alle hoofdstukken zijn herschreven, beter ingedeeld en aangepast aan veranderde inzichten. Ook zijn er enkele hoofdstukken toegevoegd. Omdat de Vlaamse universiteiten het leerboek in hun medische opleidingen gebruiken, is de redactie uitgebreid met twee Vlaamse collega's en hebben diverse Vlaamse auteurs meegeschreven. In het boek is nu ook aandacht besteed aan de Belgische wetgeving en organisatie van de gezondheidszorg. De cd-rom die aan het leerboek is toegevoegd, is geheel nieuw. Deze cd-rom bevat 39 casussen die ontleend zijn aan de psychiatrische praktijk, zowel in de eerste, tweede
Als derde lijn. Door met deze casussen te oefenen, kan de student zijn psychiatrische kennis toetsen en wordt een brug geslagen tussen theorie en praktijk. De casussen zijn ontleend aan het boek Probleemgeorinteerd denken in de psychiatrie (Van Balkom en Hengeveld, 2005), dat samen met de eerste druk van dit boek een tweeluik vormde.
Keywords: Psychiatrie