Partnergeweld : als liefde een gevecht wordt. - Groenen, Anne, ....-; Jaspaert, Emma, ....-; Vervaecke, Geert, ....- (Leuven : Acco, 2011)
Liefdesrelaties kunnen mooi zijn, maar niet elke relatie kent een happy end. In een aantal gevallen ontwikkelen relaties naar negatieve omgangsvormen. Verschillende vormen van geweld kunnen het gevolg zijn. Een snelle en accurate inschatting is van belang voor alle betrokken partijen. Wetenschap en praktijk zijn het erover eens dat interdisciplinair werken hierbij een belangrijke sleutel is. Dit boek biedt een overzicht van de huidige stand van zaken over de screening en aanpak van partnergeweld. Er wordt besproken op welke manier verschillende disciplines met deze thematiek omgaan. In het inleidende deel komt de wetenschap aan het woord. Wat weten we vandaag over partnergeweld, welke evoluties zijn er zichtbaar in het onderzoek, wat zijn de uitdagingen van de toekomst. Vervolgens biedt het eerste deel meer inzicht in de psycho-medische en sociale benadering van partnergeweld. De kijk van gynaecologen, huisartsen en hulpverleners op de thematiek biedt interessante perspectieven voor zowel
De eigen als andere disciplines. Daarna staat in het tweede deel de politionele en justitile aanpak centraal. Ook hier worden verschillende invalshoeken aangereikt voor de aanpak van partnergeweld. In het derde deel brengen de auteurs de uitdagingen voor de toekomst in kaart. Hierbij ligt de focus op disciplineoverschrijdende screeningsinstrumenten en hun mogelijkheden. Iedereen die op beleidsmatig, academisch of pragmatisch niveau bezig is rond partnergeweld kan dus een actueel overzicht vinden in dit boek. Het eerste deel van deze bundel, een uitgave van het Leuvens Instituut voor Criminologie, bevat wetenschappelijke bijdragen over partnergeweld. Een praktische tweede deel richt zich op de organisatie, cordinatie en efficiëntie van de hulpverlening aan slachtoffers en sanctionering van daders. De auteurs zijn afkomstig uit de sociale, psychomedische en justitile sector, waarbij zowel de Nederlandse als de Belgische situatie en procedures aan bod komen. De focus ligt enerzijds op het
Tijdig herkennen en erkennen van partnergeweld, anderzijds op de ontwikkeling van instrumenten voor risicotaxatie. Een opvallende bijdrage is het hoofdstuk over het mogelijk samengaan van liefde en geweld bij koppels, een thema dat wordt bekeken vanuit de relatie- en groepstherapie. Een laatste hoofdstuk bevat praktijkgevallen uit een groepsprogramma. Een boeiend boek voor wetenschappers en beleidsmakers die te maken hebben met partnergeweld en stalking. Daarnaast kunnen mensen uit de sociale, medische en justitile sector hier veel bruikbaar materiaal vinden. Dit boek zal een eye-opener zijn voor velen
Inhoudsopgave : Inleidend deel. Een blik op partnergeweld vanuit de wetenschap 1. Geweld tussen partners: een stand van zaken na vier decennia onderzoek 2. Een wetenschappelijke kijk op ongewenst gedrag en stalking bij (ex-)partners Deel I. Een psycho-medische en sociale benadering van partnergeweld 1. Partnergeweld en de visie van de gynaecoloog 2. Huiselijk geweld in de gynaecologische en obstetrische
Praktijk: een bespreking van de Nederlandse aanpak 3. Een werkmodel voor huisartsen bij de aanpak van partnergeweld 4. Partnergeweld en de rol van de huisarts in Nederland 5. Een risicotaxatie van partnergeweld in de context van een Centrum Algemeen Welzijnswerk 6. Een visie op Liefde en Geweld bij koppels 7. Partnermishandeling: samenhang met andere stoornissen en behandeling van daders van partnermishandeling Deel II. Politionele en justitiele aanpak van partnergeweld 1. Partnergeweld en de politionele afhandeling 2. Partnergeweld en de politionele afhandeling in Nederland 3. Het tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld 4. Partnergeweld en de afhandeling door het parket 5. Partnergeweld en de advocaat 6. Aanpak van partnergeweld door Justitie: bemiddelen of stok achter de deur? 7. Partnergeweld en de rechtbank in Nederland Deel III. Uitdagingen voor de toekomst: disciplineoverschrijdende instrumenten 1. Risicotaxatie bij partnergeweld: een stand van zaken 2. Risicotaxatie bij relationeel-geweldplegers
In de praktijk: de B-SAFER3. Het Trauma en Psychose (T&P)-model van kwetsbaar gedrag: een nieuw instrument ter beoordeling van gevaar bij partnergeweld 4. Liefde en Geweld bij koppels - een groepsprogramma voor koppels in een geweldimpasse
Keywords: Geweld -- Gezin; Mannenmishandeling; Vrouwenmishandeling