Sprekende handen : een methodiek voor ontmoetingsgroepen met dementerende mensen - Irik, Paula, ....-; Maijer-Kruijssen, Irene, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2010)
Sprekende handen is een uniek werkboek met een methodiek voor ontmoetingsgroepen met en voor dementerende mensen, wonend op psychogeriatrische afdelingen in verpleeg- en verzorgingshuizen. De methodiek is in de praktijk ontwikkeld en sluit aan bij die stromingen in de ouderenzorg die de beleving van oude mensen zelf, en de aandacht voor hun eigen levensverhaal centraal stellen. Dat blijkt zeer goed te werken. Eerst geven de auteurs informatie over de methodiek en over hun samenwerking als muziektherapeut en geestelijk verzorger. Vervolgens worden 46 uitgewerkte programma's voor groepsbijeenkomsten beschreven, die als kapstok dienen voor de bijeenkomsten. Als thema voor deze programma's is gekozen: "Sprekende handen", waarbij de handen de levensverhalen van ouderen symboliseren. Dit werkboek bevat een dvd, met filmfragmenten van een bijeenkomst van een ontmoetingsgroep, die de tekst nader illustreren. In het boek zijn verwijzingen opgenomen naar deze filmfragmenten.
Keywords: Dementie -- Hulpverlening; Muziektherapie -- Dementie