Praten met kinderen : handboek voor de begeleider. - van As, Nicole, ....-; Janssens, Jan, ....- (Antwerpen : Garant, 2010)
Dit handboek hoort bij het boek Praten met kinderen. Een boek voor ouders en andere opvoeders. Het handboek geeft aan hoe rond de inhoud van Praten met kinderen een serie van zeven bijeenkomsten georganiseerd kan worden voor ouders die lichte problemen ervaren in de opvoeding van hun kinderen en hun opvoedingsvaardigheden willen vergroten. Voor elke bijeenkomst wordt aangegeven welk hoofdstuk uit Praten met kinderen besproken wordt en hoe die bijeenkomst precies ingevuld kan worden. Tevens worden voorbeelden gegeven van oefeningen die tijdens de bijeenkomsten gedaan kunnen worden. Het boek Praten met kinderen is gericht op ouders met kinderen vanaf ongeveer 10 jaar en geeft aan hoe ouders en kinderen samen kunnen overleggen over problemen, conflicten en meningsverschillen om een oplossing te vinden waar uiteindelijk iedereen tevreden mee is. Als ouders en kinderen samen overleggen, is het belangrijk om te voorkomen dat het gesprek uit de hand loopt, dat de emoties hoog oplopen of dat de
Discussie eindeloos voortduurt. Het boek geeft ouders een aantal tips en richtlijnen, waarmee zij ervoor kunnen zorgen dat gesprekken met hun kinderen in een goede sfeer verlopen en dat er oplossingen voor problemen gevonden worden. Het handboek biedt informatie voor begeleiders die een reeks van zeven bijeenkomsten met ouders willen organiseren rond het thema 'praten met kinderen'. De sessies volgen steeds de opbouw van het theoretische boek. Na een korte inleiding worden uitvoerig de zeven bijeenkomsten besproken. In een eerste sessie maken de ouders algemeen kennis met het overlegmodel. Vervolgens komen de verschillende stappen uit dat model aan bod, van het bespreken van een probleem tot het beoordelen van de gekozen oplossing. Elke bijeenkomst bestaat uit een beschouwend deel en oefeningen, die bij elke volgende sessie besproken worden. Aan het begin van elk hoofdstuk wordt verwezen naar dat onderdeel uit 'Praten met kinderen' dat aan bod zal komen. Op een bijgeleverde cd-rom vind je
Dia's die fungeren als instrumenten bij de sessies. Een handige en helder uitgewerkte gids voor opvoedkundigen. Herziene en geactualiseerde druk.
Dit handboek hoort bij Praten met kinderen : een boek voor ouders en andere opvoeders.
Keywords: Opvoeding