Praten met kinderen : een boek voor ouders en andere opvoeders. - van As, Nicole, ....-; Janssens, Jan, ....- (Antwerpen : Garant, 2010)
Opvoeden is soms geen gemakkelijke taak. Wat te doen met een kind dat soms lastig is, dwars ligt, zeurt, een grote mond heeft of zich niet houdt aan regels en afspraken? In dit boek gaan Nicole van As en Jan Janssens in op de manier waarop ouders en kind met dit soort problemen kunnen omgaan. Er wordt veel aandacht geschonken aan de communicatie tussen ouders en kind. De manier waarop ouders en kind met elkaar praten over problemen die zich voordoen, bepaalt voor een belangrijk deel of er een oplossing kan worden gevonden. Vaak lopen de emoties hoog op, als ouders en kind over problemen praten. Ze maken elkaar steeds hardere verwijten en zijn het voortdurend oneens met elkaar. Op die manier lukt het meestal niet om de problemen op te lossen. Dit boek doet ouders een stappenplan aan de hand om problemen op zo'n manier te bespreken dat het wl lukt om er een oplossing voor te vinden waarmee iedereen tevreden is. Met dit boekje willen Nicole van As en Jan Janssens, respectievelijk docent
En hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, ouders en andere opvoeders helpen bij het praten met kinderen in conflictsituaties. De auteurs doen dit aan de hand van het 'overlegmodel', dat in een inleidend hoofdstuk kort wordt geschetst. Daarna worden de vier stappen uit het model van naderbij bekeken: het bespreken van het probleem, het bedenken van oplossingen, het kiezen van een oplossing en het maken van duidelijke afspraken over de uitvoering, en het beoordelen van de gekozen oplossing. Dat alles wordt beschreven in een vlotte, toegankelijke taal. Tal van tips en concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van het opvoeden zorgen ervoor dat ouders zich in vele situaties vlug zullen herkennen. Iedere stap eindigt bovendien met een samenvatting en een aantal oefeningen (met ruimte om de antwoorden in te vullen; achteraan vind je de oplossingen), waardoor het boek ook kan worden gebruikt als studieboek en geschikt is voor mensen die op zelfstandige basis de leerstof willen
Verwerven. Herziene en geactualiseerde druk
Inhoudsopgave : Het overlegmodel De eerste stap: Het bespreken van het probleem *Deel 1: Luisteren naar elkaar De eerste stap: Het bespreken van het probleem *Deel 2: Het geven van je eigen mening over het probleem De tweede stap: Het bedenken van mogelijke oplossingen De derde stap: Het kiezen van een oplossing De vierde stap: Het beoordelen van de gekozen oplossing Samenvatting Antwoorden bij de oefeningen
Bij dit boek hoort Praten met kinderen : handboek voor de begeleider (met cd-rom).
Keywords: Opvoeding