Leuker lesgeven. - Bekker, Monique, ....- (Den Haag : Boom Lemma, 2011)
Als docent, trainer, leraar of hoe je jezelf ook wilt noemen wil je bij voorkeur leuk en inspirerend lesgeven aan een leuke groep. Als de groep leuk, meewerkend en toegankelijk is, lijkt het halve werk al gedaan en hoef je alleen nog maar een leuk lesprogramma te hebben. Veel negatieve ervaringen op het gebied van lesgeven worden afgedaan met de bewering dat de groep niet leuk was of zelfs ronduit moeilijk. Negatieve ervaringen met groepen kunnen soms vervelende gevolgen hebben. Angst om weer voor de groep te staan, verlies van passie en bevlogenheid kan een eerste aanleiding zijn tot het ontstaan van compassiemoeheid of zelfs een burn-out. De auteur past theorien uit de sociale psychologie toe voor leerkrachten, met het doel lesgeven te vergemakkelijken, en leuker te laten worden
Inhoudsopgave : 1 Voor wie doe ik het allemaal? 1.1 Inleiding 1.2 De voorbereiding van de les 1.3 Het maken van lesdoelen 1.4 Het verkennen van de beginsituatie: Aan wie geef ik eigenlijk les? 1.5 Eerste indrukken
1.6 Stereotypering en zelfbevestigende voorspellingen in de klas 1.7 Attributies 1.8 Prestatie-motivatie 1.9 Slot 2 Wie ben ik dat ik dit mag (moet?) doen? 2.1 Inleiding 2.2 De docent in beeld 2.3 Docentkwaliteiten 2.4 Authenticiteit 2.5 Het 'zelf' van de docent 2.6 Het uimodel en veranderen van (docent)gedrag 2.7 Leuker lesgeven en feedback 2.8 Het spanningsveld tussen aansluiten bij de groep en de leiding nemen 2.9 Ontwikkelingsfasen binnen het docentschap 2.10 De automatische piloot 2.11 Zorgen voor jezelf 3 Omgaan met (leuke) groepen in onderwijs 3.1 Inleiding 3.2 Interactie en communicatie in de groep 3.3 Groepscohesie, conformiteit, beinvloeding en besluitvorming 3.4 De ontwikkeling van groepen 3.5 Samenwerkend leren 3.6 Sociale vaardigheden en het nut van een sociale vaardigheidstraining 3.7 Slot 4 Lastige situaties in groepen 4.1 Inleiding 4.2 Lastige situaties 4.3 Paradoxale interventies 4.4 Wat te doen bij ... 4.5 Ervaringen van collega-docenten 4.6 Slot
Keywords: Leraren