Orthodidactiek van het Engels. - Van Berkel, Ans, ....- (Bussum : Coutinho, 2006)
Dyslectische leerlingen ondervinden specifieke problemen bij het leren van een vreemde taal. Welke deze problemen zijn bij het Engels, wordt in dit boek in kaart gebracht. Aan de hand van voorbeeldmateriaal van dyslectische leerlingen komen de volgende onderwerpen aan bod: het Engelse spellingsysteem, de begeleiding bij het lezen, spellen en woordjes leren, onregelmatige werkwoorden, toetsen en beoordelen. Dit boek vervangt de Orthodidactische gids voor het vreemde-talenonderwijs. Door zich te beperken tot het Engels kan dit nieuwe boek dieper ingaan op de specifieke problemen bij het Engels, niet alleen in het voortgezet onderwijs, maar ook in het basisonderwijs (preteaching). Op een bijbehorende website kunnen docenten een klank-spellingschrift van hoogfrequente woorden vinden, om te gebruiken bij de begeleiding van hun leerlingen
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 - Achtergronden 1.1. Inleiding 1.2. De definitie van dyslexie 1.3. Wat betekenen de criteria? 1.4. De doelen van het onderwijs Engels
1.5. Spelling in de leergangen Hoofdstuk 2 - Struikelblokken 2.1. Inleiding 2.2. Een stukje voorlezen 2.3. Schriftelijk overhoren 2.4. Woordjes overhoren 2.5. Spellen 2.6. Spellingcontrole 2.7. Onregelmatige werkwoorden leren 2.8. Zullen ze het ooit leren? Hoofdstuk 3 - Het Engelse spellingsysteem 3.1. Inleiding 3.2. Het Nederlandse spellingsysteem 3.3. Het Engelse spellingsysteem: van klanken naar letters 3.4. Het Engelse spellingsysteem: van letters naar klanken 3.5. Het Engelse spellingsysteem: spellingregels en ezelsbruggetjes 3.6. Het Engelse spellingsysteem: de opbouwspellingen van het Engels 3.7 Conclusie Hoofdstuk 4 - Begeleiding gericht op technisch lezen en spellen 4.1. Inleiding 4.2. Uitspraak: hoe zeg je het? 4.3. Uitspraak: wat hoor je? 4.4. Technisch lezen 4.5. Spellen 4.6. Spellingleerstof Hoofdstuk 5 - Woorden leren 5.1. Inleiding 5.2. Gemakkelijk en moeilijk 5.3. Woorden onderwijzen en woorden leren 5.4. Welke woorden? 5.5. Wat is een goede manier om woorden te leren? 5.6.
Wat te doen met onbekende woorden? 5.7. Naar een gentegreerde aanpak Hoofdstuk 6 - Onregelmatige werkwoorden 6.1. Inleiding 6.2. Hoe effectief is het inprenten van onregelmatige werkwoorden? 6.3. Onregelmatige werkwoorden in de leergang 6.4. En als de docent of de sectie toch vasthoudt aan het leren van onregelmatige werkwoorden? Hoofdstuk 7 - Toetsing 7.1. Inleiding 7.2. Bespreking van een aantal veelgebruikte toetsvormen 7.3. Knelpunten in toetsen 7.4. Toetsafname Hoofdstuk 8 - De beoordeling van schriftelijk werk 8.1. Inleiding 8.2. Iedere docent zijn eigen beoordeling? 8.3. Spelfouten 8.4. Fouten wegen en cijfers geven 8.5. Toepassing van het beoordelingsmodel 8.6. En na drie jaren Engels?
Keywords: Dyslexie; Engels; Orthodidactiek