Oplossingsgericht aan het werk met kinderen en jongeren : gesprekken en werkvormen. - Wolters, Corry, ....- (S.l. : Pica, 2011)
Dit boek is geschreven voor iedereen die met kinderen en jongeren in gesprek wil gaan over lastige situaties. Situaties die soms voor het kind zelf lastig zijn, soms voor de omgeving en soms voor allebei. In onze ijver om te helpen kiezen we vaak de rol van de 'deskundige': we dragen oplossingen aan, we geven tips, we vertellen hoe het kind of de jongere zich voortaan moet gedragen, we leggen uit waarom het zo niet langer kan. Helaas gaan we hiermee voorbij aan het eigen vermogen, de eigen ideen over de situatie en mogelijke oplossingen van het kind of de jongere zelf. Bij oplossingsgericht werken ligt het accent niet op de problemen en wat daarvan de oorzaken kunnen zijn, maar op de doelen; op wat het kind of de jongere wil bereiken en wat hij of zij daarvoor kan doen. In dit inspirerende boek komen onder andere aan de orde: oplossingsgerichte taal en gespreksinterventies, het stellen van vragen en het motiveren van kinderen en jongeren. Dit alles gelardeerd met veel voorbeelden uit
De praktijk. In een apart hoofdstuk komen 25 praktische werkvormen aan bod, die nuttig kunnen zijn voor iedereen die naast gesprekken activerende spelvormen wil gebruiken. De basis voor dit boek ligt in de methode Kids' Skills. Centraal hierin staat n belangrijk idee: praktische alle problemen kunnen worden opgevat als vaardigheden die nog (verder) ontwikkeld moeten worden, waarbij wordt uitgegaan van het perspectief van het kind of de jongere. Gangbare hulpverlening gaat bij kinderen die een last ervaren of die kampen met probleemgedrag, vaak uit van oorzaken: 'Hij heeft ADHD,' of: 'De thuissituatie is de oorzaak van het probleem.' Iedereen heeft wel een idee over het waarom van gedrag en wat er moet gebeuren om iets te veranderen. Hoewel deze verklaringen nuttig zijn om situaties te begrijpen dragen ze niet altijd bij aan een oplossing. Dit boek reikt een andere manier aan om lastige situaties te benaderen. Een manier die uitnodigt tot samenwerking met het kind, tot samen zoeken naar
Oplossingen zonder de last van schuld, confrontatie en moedeloosheid. Het is een andere, oplossingsgerichte manier van kijken naar gedrag: we zoeken naar wat werkt in plaats van te focussen op oorzaken, we kijken naar het eigen vermogen van het kind of de jongere en luisteren naar de eigen ideen over een mogelijke oplossing. Het is bedoeld voor iedereen die in gesprek wil gaan over lastige situaties. De uitdaging is: hoe bereik ik dat kinderen en jongeren gemotiveerd zijn voor gedragsverandering? Hoe bereik ik samenwerking? Hoe kan ik kinderen helpen hun eigen doelen te formuleren en de eerste stap naar dit doel te zetten? En vooral: hoe doe ik dit op een manier die hen aanspreekt? Dit inspirerende boek kan hierbij behulpzaam zijn. Dit studieboek is gericht op professionals in de hulpverlening die met kinderen werken. De gepresenteerde, oplossingsgerichte methode is gebaseerd op Kids Skills, ontwikkeld door Furman. Die gaat uit van het eigen oplossingsvermogen en de eigen kracht van kinderen.
Dit boek vormt een goede aanvulling op Kids Skills omdat het de methode uitwerkt op het gebied van (positief) taalgebruik, het aangaan van een samenwerkingsrelatie vanuit een oplossingsgericht denkkader en de houding naar kinderen. Ook het ondersteunen van de ouders in hun rol als supporter wordt uitgewerkt. In het tweede deel wordt de methode verwerkt in 25 werkvormen. Ze bevatten een praktisch stappenplan en sluiten aan op de belevingswereld van kinderen en jongeren
Inhoudsopgave : Deel I 1. Praten met kinderen in vijftien stappen 2. Oplossingsgerichte taal: interventies 3. De kracht van de verbeelding 4. Positieve focus 5. De rol van ouders en andere supporters 6. De kracht van het compliment Deel II 7. De gesprekken en werkvormen: zoeken naar oplossingen 8. De werkvormen 9. Spel- en werkvormen om successen te vieren 10. Mogelijke hulpbronnen
Keywords: Gedragsstoornissen -- Jeugd; Gedragsstoornissen -- Kinderen