Open ogen in de kleurrijke klas : perspectieven voor de onderwijspraktijk. - Hajer, Maaike, 1958-; Hanson, Mylène (Mylène Janine Lisette), 1967-; Hijlkema, Betsy, ....- (Bussum : Coutinho, 2011)
Leraren krijgen steeds vaker te maken met diversiteit in culturele achtergronden en taalvaardigheid binnen hun klassen. Lesgeven in zo'n kleurrijke klas vraagt oog voor leerlingen en hun eigenheid, oog voor het contact dat je als leraar hebt met de leerlingen, als basis voor hun actieve inbreng in klasseninteractie, en oog voor de taalontwikkeling vanuit die eigen inbreng. Dit boek heeft tot doel de leraar (in opleiding) aan te zetten met deze open ogen een onderzoekende houding te ontwikkelen in hun omgang met leerlingen. Met de competenties uit de wet Beroepen in het Onderwijs als uitgangspunt, komen achtereenvolgens de pedagogische, interpersoonlijke en (taal)didactische aspecten van het lesgeven aan de orde. Uitgangspunt van Open ogen in de kleurrijke klas is dat deze drie aspecten binnen communicatie in de klas als in elkaar grijpende tandwielen met elkaar samenhangen. In het slothoofdstuk brengen de auteurs deze tandwielen dan ook met elkaar in verband en concretiseren deze samenhang
In hun bespreking van de casustiek. De theorie in Open ogen in de kleurrijke klas wordt verduidelijkt met behulp van veel voorbeelden, vaak zelfs uitgeschreven lesfragmenten, uit de dagelijkse lespraktijk en opdrachten die aanzetten tot reflectie. Leraren in de bovenbouw van het basisonderwijs, docenten in het voortgezet onderwijs en de eerste jaren van het mbo zullen merken dat zij met behulp van dit boek hun leerlingen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar preciezer kunnen observeren en effectiever kunnen handelen in hun kleurrijke (stage)klas. Scholen hebben al een lange periode te maken met een groeiende diversiteit van leerlingen. Het is de kunst deze verschillen te benoemen en aan te geven welke factoren van invloed zijn op het leerproces van de leerling en wat dit betekent voor de school. Dit boek geeft concrete handvatten voor de verbetering van het onderwijs aan 10-18-jarigen en in het bijzonder aan groepen leerlingen die divers zijn opgebouwd. Het boek is opgebouwd vanuit een visie op
'samenhangende tandwielen' rondom de leraar: oog voor de leerling, oog voor contact en oog voor de taal in leerprocessen. In drie hoofdstukken wordt dat uitgewerkt. In een vierde hoofdstuk staan de competenties van de leraar centraal. Daarbij ook veel aandacht voor het belang van dit thema voor de schoolorganisatie. Zoveel mogelijk staat de dagelijkse schoolpraktijk centraal. In observatieopdrachten, handelingsopdrachten, casustiek en verwijzingen naar websites wordt de lezer gedwongen te reflecteren op de klassenpraktijk. Een bruikbaar boek voor leraren en leraren in opleiding, schoolleiders en onderwijsadviseurs
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 - Oog voor leerlingen en hun eigenheid in een kleurrijke klas 1.1 Wat is een kleurrijke klas? 1.2 Identiteitsontwikkeling en migratie 1.3 Beeldvorming 1.4 Kwaliteiten herkennen en stimuleren 1.5 Samenvatting *Afsluitende opdracht hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 - Oog voor je contact met leerlingen 2.1. Inleiding 2.2. We kijken allemaal met een andere bril naar
Hetzelfde 2.3 De relatie tussen leraar en leerling(en): het Model voor Interpersoonlijk Leraarsgedrag 2.4 Non-verbale communicatie in de kleurrijke klas 2.5 De culturele bril van de leraar 2.6 De relatie tussen het culturele aspect en het interpersoonlijke aspect (mil) 2.7 Kijken naar en handelen in een kleurrijke groep *Afsluitende opdracht hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 - Oog voor taalontwikkeling in leerzame interactie 3.1 Inleiding 3.2 Taalontwikkeling in alle lessen 3.3 Taalvaardig: verschillende contexten 3.4 Woordenschat 3.5 Greep op het eigen taalleerproces * Afsluitende opdracht hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 - Onder de loep en aan de slag; werken aan docentcompetenties in opleiding en professionalisering 4.1 Wat betekent dat in een kleurrijke school? 4.2 Ontwikkeling in beweging zetten 4.3 Gewoon goed onderwijs? Docentcompetenties in de kleurrijke school 4.4 Competenties ontwikkelen in opleiding en professionalisering *Afsluitende opdracht hoofdstuk 4
Keywords: Intercultureel onderwijs