Bezield veranderen : kernbegrippen en oefeningen van de methodologie van de evidentie. - Bekman, Adriaan, ....- (Assen : Van Gorcum, 2011)
Een vraag die leidinggevenden in organisaties bezighoudt is: "Hoe motiveer ik mijn medewerkers zo dat zij zelfstandig en uit eigen verantwoordelijkheid hun werk goed doen, hun doelstellingen halen, meedoen in veranderingen en zelf de goede initiatieven daarin nemen?" Een vraag die medewerkers in organisaties bezighoudt is: "Hoe zorg ik ervoor dat er eens naar mij, naar ons, geluisterd wordt zodat we eindelijk eens onze echte problemen kunnen aanpakken; waar zijn ze daarboven met al die veranderingen eigenlijk mee bezig?" In dit boek beschrijven wij een methodologie die, gebaseerd op jarenlang onderzoek en experimenteren, beoogt om te gaan met deze kloof tussen leidinggevende en medewerker bij het vruchtbaar bewerken van weerbarstige vraagstukken en trage vragen in organisaties, vooral in complexe, moeilijke omstandigheden. Deze methodologie heeft met bezieling te maken, de innerlijke geïnspireerde beweging die het uiterlijke verder brengt. Ze sluit aan bij ontwikkelingen in de sociale wetenschappen, die in het boek ook kort gekarakteriseerd worden. Ze sluit ook aan bij jarenlange praktijken van creatieve leiders en adviseurs die nieuwe wegen zoeken en vinden in het omgaan met weerbarstige vraagstukken en trage vragen.
Inhoudsopgave : 1. De menselijke schepping en het vraagstuk dat daarmee verbonden is? 2. Het scheppen van verbinding tussen innerlijke en uiterlijke wereld 3. Kernbegrippen van de methodologie van de evidentie? 4. Kernoefeningen van de methodologie van de evidentie? 5. Horizontaal leiderschap? 6. Toepassingen in de praktijk? 7. Resultaten en ontdekkingen? 8. Een weg waarlangs je dit jezelf eigen kunt maken
Keywords: Bedrijfskunde; Leidinggeven; Managementvaardigheden; Organisatieleer; Veranderingsmanagement