Het spiegelende brein : over inlevingsvermogen, imitatiegedrag en spiegelneuronen. - Iacoboni, Marco, ....-; Hendriks, Fred, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2010)
Empathie, imitatie en inlevingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen van de mens en voorwaarden voor vooruitgang en beschaving. Sinds kort weten we hoe ze werken door middel van 'spiegelneuronen' in ons brein, 'slimme cellen' die ons in staat stellen om ons te spiegelen aan anderen. "Spiegelneuronen zullen voor de psychologie doen wat DNA voor de biologie deed.", zei V.S. Ramachandran van de University of California in San Diego. Het spiegelende brein is het eerste boek dat deze revolutionaire wetenschap toegankelijk maakt voor een breed publiek. Iacoboni beschrijft in onderhoudende verhalen hoe de spiegelneuronen zijn ontdekt door het team van Giacomo Rizzolatti van de Universiteit van Parma. Hij legt uit hoe ze werken en waarvoor ze belangrijk zijn: om anderen te begrijpen, voor imitatiegedrag, moreel gedrag, bij het leren, taalverwerving, verslaving, politieke voorkeur en de al dan niet vrije wil. In Parma ontdekten wetenschappers begin jaren tachtig het bestaan van zogenaamde spiegelneuronen.
De auteur, een Amerikaanse hersenneuroloog van Italiaanse afkomst, vertelt in dit boek stap voor stap wat de betekenis van deze neuronen is voor ons inlevingsvermogen, vorming van ons sociaal gedrag door imitatie etc. Niet alleen de positieve aspecten (goed gedrag), maar ook de negatieve (imitatie van geweld in spelletjes) worden onder de loep genomen. Ook wordt gefilosofeerd over de betekenis van alle ontdekkingen met betrekking tot keuzes (verkiezingen) die we rationeel of irrationeel maken en voor het begrip 'vrije wil'. De auteur geeft vele lezingen, dat merk je aan de schrijfstijl, maar de toon is wetenschappelijk. Zeer boeiend
Inhoudsopgave : 1. Na-aperij 2. Playbackshow 3. Taal begrijpen 4. Zien is voelen 5. Oog in oog met jezelf 6. Gebroken spiegels 7. Superspiegels en de bedrading van de hersenen 8. The Bad and the Ugly: geweld en drugverslaving 9. Behoeften en verlangens spiegelen 10.Neuropolitiek 11.Existentile neurowetenschap en samenleving
Keywords: Hersenen -- Psychologie; Spiegelneuronen