4Uzelfregie : op eigen kracht examen halen. - Lingsma, Marijke, 1951-; Eijgensteijn, Django, ....-; van Harte, Dewi, ....- (Soest : Nelissen, 2007)
Dit boek gaat over twee scholieren die allebei op eigen kracht hun examen haalden. Het leek erop dat niemand meer in ze geloofde. Toch kregen zij drie maanden voor het examen de kriebels en geloofden nog net genoeg in zichzelf om aan de slag te gaan. Van pechvogel naar held. Het boek is gebaseerd op de 4UZelfregie-methode en gaat over het op eigen kracht ontwikkelen van zelfregie: hoofdrolspeler n je eigen regisseur zijn. Daar komen zelfreflectie, zelfverantwoordelijkheid, zelfcontrole, zelfvertrouwen en zelfsupport aan te pas. En de drang om te overleven, om geen genoegen te nemen met de situatie waarin je je bevindt en vooral om een droom tot werkelijkheid te maken. Dit boek is voor alle pechvogels in het onderwijs die er in de periode voor het examen slecht voor staan, een minimale relatie met docenten hebben en er niet aan moeten denken het jaar nog eens over te doen, maar ook voor docenten en aankomende docenten, en natuurlijk voor zorgelijke, wanhopige ouders
Inhoudsopgave : 1 Stap
1 Commitment: de deal is ja zeggen tegen jezelf 2 Stap 2 Plan: structuur aanbrengen in timemanagement 2.1 Is het (examen halen) feitelijk haalbaar? * 2.1.1 Overzicht maken * 2.1.2 Basisschema: overzicht van cijfers * 2.1.3 Van overzicht naar strategie * 2.1.4 Je handtekening zetten onder het verbond met jezelf 2.2 Weekindeling als leidraad * 2.2.1 Van timemanagement naar plannen * 2.2.2 Je weekoverzicht * 2.2.3 Warming-up & cool down 3 Stap 3 Focus: er is n doel en dat is je diploma halen 3.1 Omgevingsinvloeden neutraliseren en mobiliseren * 3.1.1 School * 3.1.2. Vrienden en vriendinnen * 3.1.3. Thuis 3.2 Zelfsupport als basis voor zelfregie 3.3 Vaardigheden in zelfregie * 3.3.1 Vaardigheid 1: jezelf aanmoedigen * 3.3.2 Vaardigheid 2 : grenzen stellen (aan uitstellen) * 3.3.3 Vaardigheid 3: achterdeurtjes gesloten houden * 3.3.4 Vaardigheid 4: discipline * 3.3.5 Vaardigheid 5: zakelijk omgaan met emoties * 3.3.6 Vaardigheid 6: jezelf corrigeren
Aanpassen en doorgaan 4 Stap 4 Corrigeer: omgaan met hindernissen 4.1 Hindernis 1: geen zin hebben 4.2 Hindernis 2: concentratieproblemen 4.3. Hindernis 3: stress 4.4 Hindernis 4: Murphy en de wet van Murphy! 5 Stap 5 Act: studeren en examen voorbereiden, doen en halen 5.1 Resultaatgericht studeren * 5.1.1 De eerste stap: focussen * 5.1.2 De tweede stap: vanuit de exameneisen naar nu kijken 5.2 Voorbereiding examen (examenlike oefenen) 5.3 Het examen zelf 5.4 Erna: successen vier je
Keywords: Examenvrees; Leerlingbegeleiding -- Secundair onderwijs; Zelfvertrouwen